GOUD 4-7-2019 10:54:00

Goud en Treasuries in de lift als reactie op de Fed en Trumps nieuwe dreigementen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Op woensdag steeg de goudprijs weer naar boven de 1400 dollar, een belangrijk niveau voor het edelmetaal. Bovendien zette de rally van de 10-jaars Treasuries zich door. Daarmee kwam de rente daarop weer onder de 2 procent. Wanneer de obligatiekoersen stijgen, daalt de rente.

De goudprijs steeg vorige week dinsdag naar het hoogste peil in zes jaar. Volgend op de G20-top van het weekend gleed de goudprijs juist weer af, en waren Treasuries ook minder in trek. Dat had alles te maken met de hoop op een handelsvrede tussen de Verenigde Staten en China, zo schrijft Markets Insider.

De juiste omgeving voor goud

De handelsspanningen zijn echter toegenomen op een ander front, aangezien de Amerikaanse president Donald Trump even zijn aandacht heeft verlegd naar Europa. Hij dreigt met een ophoging van de tarieven op Europese goederen als gevolg van de meningsverschillen over luchtvaartsubsidies tussen beide economische blokken en omdat hij de Europese Unie verwijt Amerikaanse technologiebedrijven als Facebook en Google te overdreven aan te pakken.

Nu zijn assets die traditioneel als veilige havens worden beschouwd door beleggers weer aan de winnende hand. "Dit is de juiste omgeving om goud te laten gedijen en te laten bloeien", beweert analist Lukman Otunuga van brokershuis FXTM in een interview aan Markets Insider. Hij is al lang bullish op deze edelmetaal.

Vooruitkijkend zullen handelaren op nog hogere goudprijzen anticiperen, nadat het edelmetaal in juni ongeveer op 1400 dollar sloot. Nu, zal het waarschijnlijk boven dat niveau blijven. Althans, dat denkt Otunuga. En de 'sky is the limit' voor de maandelijkse slotkoersen in de rest van het jaar, aldus Otunuga.

Dit is omdat te midden van de handelsspanningen die wereldwijd het marktsentiment al een tijd bepalen, de centrale banken over de hele wereld er steeds happiger op lijken te zijn om de mondiale markten en de wereldeconomie een handje te helpen, zo stelt de analist.

Samen opstomen van de markten

"Er is een keur aan centrale banken die daadwerkelijk belangstelling toont om te hulp te schieten", constateert Otunuga. Dit zou volgens hem tot verlaging van de rentevoeten kunnen leiden. En goud wordt gezien als aantrekkelijk in omgevingen met lage rentetarieven. Het houdt dan meestal zijn waarde goed vast.

De mildere houding die uitgaat van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed is ook te zien in de obligatiemarkten, waar al enige tijd met renteverlagingen rekening wordt gehouden. De redenatie is dat een renteverlaging een teken zou zijn dat de wereldeconomie inderdaad vertraagt, maar als centrale banken de rente gaan verlagen, zal dit hopelijk de financiële markten de impuls geven die ze nodig hebben.

Dit scenario kan een deel van het samen opstomen van de obligatie- en de aandelenmarkten verklaren. Vaak gaan ze juist tegen elkaar in. De breed samengestelde Amerikaanse aandelenindex S&P 500 schoot op woensdag naar recordhoogte. Maar ook Treasuries zijn gewilder geworden. Deze samengaande beweging komt wel eens voor, maar niet vaak.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.421,80 -3,33
-0,23
pagehit