GOUDPRIJS 18-7-2017 14:05:14

Goud kan profiteren van 'dovish' Janet Yellen


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

Yellen zei vorige week in het Amerikaanse Congres dat de Fed de rente geleidelijk zal verhogen, maar dat die niet veel hoger hoeft om een neutraal beleid te bereiken. Dat werd na een aantal renteverhogingen en het voornemen om de balans van de centrale bank af te gaan bouwen gezien als een 'dovish' uitspraak, iets meer neigend naar een los monetair beleid dus.

En dat zou volgens vermogensbeheerder ETF Securities wel eens goed uit kunnen pakken voor de goudprijs. Afgelopen week steeg die met 1,2 procent en dat kan nog verder oplopen. Maar voorzichtigheid is geboden en ETF Securities voorziet dat goud bij het einde van het jaar nog altijd maar 2,3 procent hoger zal staan dan nu.

In de schaduw van goud zullen ook de prijzen van platina en zilver aantrekken, verwacht ETF Securities. Vooral vanwege een toenemende vraag naar veilige havens, beleggers die het zekere voor het onzekere nemen dus. Vanuit de industrie is er niet per sé meer vraag naar de edelmetalen.

Goud onder de 1.000 dollar

Dat is een vrij afgewogen visie op de goudprijs. Wie liever iets meer in het extreme wil zoeken kan deze bijdrage van belegger Ivan Martchev op MarketWatch lezen. Hij vertelt over zijn weddenschap met een collega die hij begin dit jaar sloot: goud gaat onder de 1.000 dollar zakken.

Dat pakt tot nog toe niet goed uit: goud is dit jaar 7,4 procent meer waard geworden en koerst rond de 1.240 dollar. Toch denkt Martchev nog altijd dat hij 50 procent kans heeft om zijn weddenschap te winnen. Hij wijst bijvoorbeeld op de mogelijkheid dat China de yuan gaat devalueren. Lees zijn verhaal hier.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.465,30 -5,78
-0,39
Platinum 877,00 -5,00
-0,57
Zilver 16,88 -0,14
-0,84
pagehit