GOUD 13-8-2019 14:51:57

Goud wint verder terrein nu 'opportunity cost' nihil is

(finanzen.nl) - Het feit dat goud geen rente of dividend oplevert pleitte lang tegen het aanhouden van goud. Beleggers spreken wel van 'opportunity cost', andere beleggingen leveren normaal gesproken rendement op. Als je goud kocht liet je een kans op contant rendement, een 'opportunity' schieten.

Vandaag de dag zijn de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud eigenlijk nihil of zelfs licht positief. Dat vindt David Lennox van Fat Prophets. Hij wijst er bij CNBC op dat bij een andere bekende vluchthaven, staatsobligaties, de effectieve rendementen vaak negatief zijn.

Bij obligaties met een negatief rendement verlies je per saldo geld als je ze aanhoudt tot einddatum of als de rente niet verder daalt.

Goud relatief aantrekkelijker

Goud biedt geen ander rendement dan een stijging van de kapitaalwaarde. Als andere activa weinig of een negatief rendement opleveren, groeit de aantrekkingskracht van het gele metaal.

Dinsdag bereikt goud een prijs van 1.526 dollar per troy ounce. Onzekerheden op de financiële markten spelen goud in de kaart. Denk maar aan de aanhoudende handelsoorlog tussen China en de VS, protesten in Hongkong, de matige groei in de eurozone en Japan en de recente politieke instabiliteit en de peso-crash in Argentinië.

Lennox gaat ervan uit dat goud tussen de 1.500 en 1.550 dollar per ounce zal bewegen tussen nu en eind 2019.

Wat denkt u?

pagehit