UPDATE GOUD 15-3-2019 15:45:00

Grondstofexpert: 'Goud blinkt uit in 2019 en kan naar 1410 dollar stijgen'


Fotobron: WisdomTree

(finanzen.nl) - Hoewel de goudprijzen de afgelopen weken licht zijn gedaald tot 1300 dollar per troy ounce lijkt het er volgens Nitesh Shah, Commodities Director bij WisdomTree, op dat het negatieve sentiment waarmee goud in het laatste kwartaal van 2018 werd geconfronteerd, is afgenomen.

Op donderdagochtend noteerde goud om vijf voor elf bijna 1300 dollar. Volg hier de recente bewegingen van de prijs van het edelmetaal.

Shah verwacht dat de goudprijs tegen het einde van dit jaar naar rond de 1410 dollar zal stijgen. Dat is zelfs hoger dan een eerdere prognose en interne modellen van WisdomTree. Die gaven begin maart aan dat de goudprijs op de laatste dag van dit jaar 1370 dollar per troy ounce zou kunnen bereiken.

Plannen in de ijskast gezet

Posities in goudfutures, een maatstaf voor het sentiment ten opzichte van het goud, zijn volgens Shah hersteld van een netto-negatieve positie in oktober 2018 tot bijna 100.000 contracten netto long posities (rond het langetermijngemiddelde). De katalysator achter het herstel was de herinnering dat er zowel financiële als geopolitieke risico's aanwezig zijn.

Eind 2018 en begin 2019 stagneerden de aandelenmarkten en andere cyclische activa. Dat was een steun in de rug voor goud, dat van oudsher wordt gezien als een defensief en veilig toevluchtsoord.

Toen de leden van de Open Market Committee van de Federal Reserve in december 2018 bijeenkwamen, verwachtten ze dat de rentevoeten in 2019 minstens tweemaal zouden stijgen. "Gezien hun recente dovish commentaar en zwakkere economische data, lijkt het erop dat hun plannen in de ijskast zijn gezet."

Dat heeft de opwaartse druk op de Amerikaanse dollar- en staatsobligatierendementen enigszins weggenomen. Shah: "Dat is uiteindelijk ook positief voor goud."

Zwakte van goud is tijdelijk

Een opleving van de cyclische assets heeft de afgelopen weken het positieve sentiment bij goud weggehaald, aldus Shah. Shah is echter van mening dat de zwakte van tijdelijke aard is. "De markt is er het afgelopen jaar vaak genoeg aan herinnerd dat de volatiliteit op de financiële markten snel kan terugkeren."

De financiële stabiliteitsverslagen van alle grote centrale banken vestigen volgens de grondstofspecialist de aandacht op de talrijke risico's waarmee de markten worden geconfronteerd. "Elke uitwerking van een risico kan een opwaarts potentieel voor goud opleveren."

En dan is er nog het getouwtrek tussen de Verenigde Staten en China. Er is geen specifieke deadline voor de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Hoewel Shah ervan uitgaat dat er in april een overeenkomst wordt gesloten, is het naar zijn mening zinvol om toch ook rekening te houden met een ongunstig scenario terwijl uitgegaan wordt van een verder herstel van cyclische assets.

Goud op 1410 dollar einde 2019

Als de posities in goudfutures rond het huidige niveau blijven, geven de modellen van WisdomTree momenteel aan dat het goud zal stijgen tot boven de 1400 dollar.

Shah denkt dat de goudprijs nog steeds ondergewaardeerd is en verwacht zelf dat de prijs van het edelmetaal tegen het einde van het jaar naar rond de 1410 dollar per troy ounce zal "opleven".

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.404,50 -2,95
-0,21
pagehit