OLIE 23-9-2019 10:03:00

'Herstel van faciliteiten van Saudische oliegigant Aramco duurt langer'


Fotobron: Pixabay

(AFN) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de olieproductie eind september weer volledig hersteld zal zijn na de droneaanvallen op olie-installaties ruim een week geleden. Maar volgens aannemers die betrokken zijn bij de herstelwerkzaamheden kan het zeker maanden gaan duren voordat alles weer op volle toeren draait.

Het productieverlies door de aanvallen op faciliteiten in Abqaiq en Khurais bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

Naar verluidt voert Saudi Aramco momenteel koortsachtig overleg met dienstverleners en leveranciers van onderdelen voor olie-installaties. Het staatsoliebedrijf biedt daarbij hoge vergoedingen voor werkzaamheden aan de faciliteiten, om alles zo snel mogelijk te laten verlopen. De reparatiekosten kunnen in de honderden miljoenen dollars gaan lopen, aldus een ingewijde bij Saudi Aramco.

Het oliebedrijf zou de hulp hebben ingeroepen van grote oliedienstverleners als het Amerikaanse Baker Hughes en het Italiaanse Saipem voor herstelwerkzaamheden. De Saudi's en de Verenigde Staten beschuldigen Iran van de aanvallen. Teheran ontkent. De aanvallen zijn opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen.

Wat denkt u?

Analisten over Shell (Royal Dutch Shell) (A)

7-10-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Credit Suisse Group
30-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Buy UBS AG
20-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Credit Suisse Group
16-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Overweight JP Morgan Chase & Co.
16-9-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Bernstein Research
meer analisten

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 59,25 -1,43
-2,36
Olie (WTI) 53,48 -1,43
-2,60

Aandelen in dit artikel

pagehit