METALEN 19-12-2018 10:30:23

'Hogere metaalprijzen in het verschiet'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De prijzen van basismetalen gaan omhoog, verwachten analisten van ABN Amro. Staal doet naar verwachting niet mee in de stijging, door overaanbod.

Casper Burgering is Senior Econoom Industriële Metalen & Agrarische Grondstoffen. Hij zag hoe basismetalen in 2018 gemiddeld 16 procent in waarde daalden, voor staal was het zelfs 17 procent. Hij is positief gestemd over prijzen van basismetalen. Somberder is hij over staal. Hij voorziet daar zwakke vraag en voldoende aanbod.

Terugblik 2018

Het fundamentele plaatje zag er goed uit, begin 2018. De economische omstandigheden waren goed, het sentiment onder investeerders was gunstig en de tekorten in basismetaalmarkten zorgden voor stijgende prijzen.

Toch kregen de staal- en aluminiummarkt het zwaar. De eind eerste kwartaal aangekondigde handelsrestricties in de VS op staal en aluminium leidden tot tumult en handelsonrust. Om dumping tegen te gaan en de zware industrie in de VS te beschermen, voerden de VS importtarieven in.

Prijzen werden gedrukt door handelspolitiek, het monetair beleid en de sancties tegen Russische oligarchen. Wat Burgering opvalt is dat staalproducenten onverdroten doorproduceerden ondanks dalende prijzen en overaanbod. Dat effect ijlt nog na.

Vooruitblik 2019

Vooruitkijkend verwacht ABN Amro dat de prijzen van basismaterialen kunnen oplopen. De fundamentele factoren zijn nog goed. De vraag naar basismetaal blijft op de lange termijn gunstig. De tekorten in basismetaal-markten in 2019 bieden een goede basis voor hogere prijzen. Met name de vraag naar metalen van de grote eindgebruikers groeit sterk de komende jaren. De vraag zal met name gevoed worden door de groei van de elektrificatie van vervoer.

ABN Amro verwacht een flinke vraagimpuls vanuit China. Burgering kijkt ook nauwlettend naar de verhoudingen tussen de VS en China. Voorwaarde voor oplopende basismetalenprijzen is ontspanning in de wereldwijde handelsoorlog.

De onzekerheid bij investeerders is voorlopig groot door spanningen in de internationale handel. Dat zorgt er volgens Burgering voor dat investeerders de risicovollere investeringen links laten liggen. Cyclische basismetalen die sterke afhankelijk zijn van de economische cyclus zijn niet in trek. Dat brengt prijsdruk met zich mee. De fundamentele factoren vanuit vraag en aanbod zijn even bijzaak.

Wanneer ontspanning optreedt kunnen prijzen oplopen. Dat dit waarschijnlijk niet voor staal hoeft te gelden komt door overaanbod, denkt Burgering. De zwakkere vraag en de dalende prijzen is voor staalfabrieken geen prikkel geweest om de productie te verminderen. Mondiaal steeg de staalproductie met 5% tot en met oktober op jaarbasis. De prijzen van ijzererts en cokeskolenprijs, nodig in staalproductie zijn ook gematigd.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Aluminiumpreis 1.784,00 3,00
0,17
Nikkel 11.862,50 157,50
1,35
Zink 2.607,25 58,25
2,29
Tin 19.000,00 50,00
0,26
pagehit