LEGO 20-5-2019 16:02:00

Lego kan goud, aandelen en obligaties naar de kroon steken als beleggingsklasse


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het ei van Columbus voor beleggers die zoeken naar een goede hedge voor onzekere tijden? In 2005 kwam er een bouwset naar aanleiding van een film uit de Harry Potter-reeks uit voor 30 euro. Vandaag de dag zijn verzamelaars bereid om meer dan 400 euro te betalen voor die set. Een winst van meer dan 1200 procent.

Steeds meer Lego-fans willen deze kans aangrijpen om het speelgoed niet alleen te kopen om ermee te bouwen, maar ook om hun beleggingsportefeuille te versterken. Maar het beperkt zich geenszins tot fans. En dat blijkt helemaal geen slechte strategie te zijn. Een studie die is uitgevoerd door de Russische Higher School of Economics toont aan dat Legoblokjes inderdaad een waardevolle asset class kunnen zijn.

Goed diversificatiepotentieel

De auteurs van de studie, Victoria Dobrynskaya en Julia Kishilova, beweren dat Lego het tussen 1987 en 2015 beter heeft gedaan dan goud, aandelen en obligaties. In deze periode bedroeg het gemiddelde rendement 11 procent. "Een lage blootstelling aan klassieke risicofactoren maakt Lego tot een aantrekkelijke alternatieve belegging met een goed diversificatiepotentieel", aldus de onderzoekers in een rapport.

In feite blijkt de prijs van veel Lego-sets op de secundaire markt veel hoger te zijn dan de oorspronkelijke prijs. Zo kostte een bouwset gelinkt aan de 'Star Wars'-reeks, die in 2014 in de verkoop kwam, zo'n 3,99 dollar (3,48 euro). Een jaar later was het beschikbaar op eBay voor een prijs van 28,46 dollar (24,84 euro), een stijging van 613 procent.

In sommige gevallen hebben sommige sets zoveel aan waarde gewonnen dat ze nu alleen nog maar voor een veelvoud beschikbaar zijn. De 'Captain America & Iron Man'-speelset, uitgebracht in 2012, is momenteel beschikbaar voor 11.200 dollar (9774 euro). De zeldzame 'Magician and Zombie'-set kost momenteel ongeveer 11.150 dollar (9730 euro).

De waarden van Lego-sets ontwikkelen zich onafhankelijk van welke financiële crisis dan ook. Vandaar dat Dobrynskaya ze beschouwt als een aantrekkelijke investering met diversificatiepotentieel. Voor de studie bepaalde zij de prijzen van meer dan 2000 Lego-sets tussen 1987 en 2014 en vergeleek de prijzen met die van de secundaire markt in 2015. Het bleek daarbij dat kleinere sets de grotere winst opleverden.

Maar wat wel risicovol is

Maar net als bij elke andere belegging is ook hier voorzichtigheid geboden. Volgens een bericht in de Süddeutsche Zeitung komt er volgens sommige marktkenners langzaam een einde aan de hype rond Lego. Want hoe zeldzamer een product is, hoe meer de waarde ervan stijgt. Dat is eigenlijk heel logisch. Maar daar zit hem de crux.

In het verleden was de beschikbaarheid van veel sets namelijk niet zo hoog, onder meer als gevolg van de beperkte verkoop online. Maar dit is intussen veranderd. De zeldzaamheid van losse sets wordt steeds zeldzamer.

Bij Lego zijn ze immers niet op hun achterhoofd gevallen. Zodra een product uitverkocht is, wordt het met enige aanpassingen opnieuw geproduceerd en in omloop gebracht. De hedendaagse verkochte Millenium Falcon uit de Star Wars-reeks zal daarom nooit kunnen tippen aan de allereerste die op de markt is verschenen. En al helemaal niet als de laatste in een ongeopende en onbeschadigde doos zit, en dus 'mint' is. Want dit laatste is ook erg belangrijk bij beleggen in Lego.

Een ander risico van Lego is de zwarte markt. Gestolen Lego-sets hebben zich ontwikkeld tot zeer lucratieve handelswaar. Een groep criminelen werd in 2015 in San Diego gearresteerd toen ze speelgoed en vooral lego-sets ter waarde van meer dan 15.000 dollar (13.090 euro) stalen. Daarom moeten beleggingen in 'zeldzaam' speelgoed met de nodige voorzichtigheid worden gedaan. Maar goed, dat geldt ook voor goud, zilver, kunst en wijn in fysieke form.

Wat denkt u?

pagehit