BITCOIN VERSUS GOUD 3-9-2019 11:50:00

Mark Mobius: 'De bitcoin helpt als psychomunt goud naar grote hoogten'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Mark Mobius voorspelt zo'n sterke koerswinst voor goud dat hij in de huidige situatie de aankoop van goud tegen elke prijs aanbeveelt. Het is een behoorlijk gewaagde opstelling van deze topbelegger die bekend is geworden als pleitbezorger van beleggen in opkomende markten toen hij nog werkte voor de Amerikaanse asset manager Franklin Templeton Investments.

Mobius werkt intussen bijna anderhalf jaar voor zichzelf, nadat hij met pensioen is gegaan. In mei van dit jaar maakt de sterbelegger een opmerkelijke ommezwaai door zich opeens heel mild uit te laten over de bitcoin, de digimunt die er nog steeds het meest toe doet op de cryptomarkt.

Van digitaal goud tot en met fata morgana

Sinds de geboorte van de bitcoin, en met name de afgelopen jaren, heeft deze cryptomunt analisten en andere deskundigen tot op het bot toe verdeeld. Aan de ene kant wordt de bitcoin digitaal goud genoemd en aan de andere kant wordt deze cryptocurrency door critici als een bron van fraude en oplichting gezien.

Anderen zien de bitcoin weer als pure lucht, een fata morgana, die nooit langdurig de hooggespannen verwachtingen van bitcoinfans kan waarmaken.

Na het slechte jaar 2018 wist de bitcoin in 2019 echter weer terug te komen en een winst van meer dan 200 procent te boeken. Hoewel sommigen denken dat de bitcoin zich gestabiliseerd heeft en nog steeds vergeleken kan worden met goud blijkt de cryptomunt wederom erg volatiel.

Dit zal waarschijnlijk een terugkerend fenomeen zijn tot er sprake is van volledige acceptatie op de financiële markten en er regelgeving komt die beleggers en andere stakeholders meer houvast en zekerheid biedt.

De ommezwaai van Mark Mobius

Mobius, die na zijn pensionering bij Franklin Templeton besloot om Mobius Capital Partners op te richten, veegde jarenlang de vloer aan met de bitcoin. In het verleden kenschetste hij de hoofdcrypto standaard als een groot bedrog. In mei sloeg Mobius in een podcast van Bloomberg echter een verrassend matige toon aan ten aanzien van de bitcoin.

"Mensen over de hele wereld willen eenvoudig en veilig geld overmaken. Dat is eigenlijk de basis voor de bitcoin en andere cryptografische valuta's. Ik denk dat het de goede kant op zal gaan met ze", zei Mobius toentertijd.

De bitcoin is een psycho-valuta

In een nieuw interview met Bloomberg geeft Mobius aan dat dankzij het herstel van de bitcoin de goudprijs verder kan gaan stijgen. Hij noemt de bitcoin een psychomunt, aangezien bij de bitcoin zijn inziens alles maar dan ook alles om vertrouwen draait, en dat dit vertrouwen ervoor zorgt dat je erin gelooft of niet.

Bekijk hier het volledige interview dat Bloomberg TV deed met Mark Mobius

Mobius denkt dat met de opkomst van de bitcoin en andere cryptovaluta's de vraag zal groeien naar echte, harde activa, waartoe ook goud behoort.

Goud bereikte onlangs zijn hoogste niveau in zes jaar tijd, met als belangrijke drijvende kracht de steeds sterker wordende angst voor een wereldwijde recessie. Mobius denkt dat goud op elk niveau interessant is om te kopen.

Een positie van tien procent

Hij rechtvaardigt zijn uitspraken met de toegenomen waarschijnlijkheid dat de Federal Reserve en andere centrale banken hun monetaire beleid zullen versoepelen. Mobius verwacht het volgende: "De langetermijnvooruitzichten voor goud stijgen, stijgen en stijgen. De reden is dat de geldhoeveelheid stijgt, stijgt en stijgt."

In tijden van economische neergang dient goud (doorgaans) als een hedge voor beleggers. In het geval van renteverlagingen door centrale banken en de daarmee gepaard gaande uitbreiding van de geldhoeveelheid dient goud als een crisisbestendige investering.

Beleggers moeten hun portefeuilles zodanig transformeren dat ze voor minstens 10 procent uit goud bestaan, beveelt Mobius aan. Maar wat hij als prijsdoel voor goud ziet, laat Mobius helaas onbeantwoord.

LEES OOK: De bitcoin duikt onder de 10.000 dollar (toch maar liever voor goud kiezen?)

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.483,25 -15,90
-1,06

Valuta in dit artikel

BTC/USD 10328,5302734375 -47,5400390625
-0,46
pagehit