COLUMN 4-6-2019 09:20:00

Martine Hafkamp: 'Hierom biedt ethanol kansen voor beleggers'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - Ethanol is de meest bekende vorm van alcohol en wordt onder andere gebruikt als biobrandstof voor auto's. Daarom kent de prijs van ethanol een sterke correlatie met die van olie en benzine. Maar dit jaar lijkt die correlatie niet op te gaan.

Volgens mij zijn er minimaal drie redenen te bedenken waarom ethanol kansen biedt voor beleggers. Dat zijn de handelsoorlog, maïs en Trump.

Handelsoorlog

Dat de prijs van ethanol niet is hersteld van het slechte jaar 2018, is natuurlijk grotendeels te wijten aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Immers, China was tot voor kort een belangrijke importeur van Amerikaanse ethanol.

De Chinese communistische partij heeft fors ingezet op het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarom moeten steeds meer nieuw gekochte auto's in China elektrisch rijden en moet in de brandstof voor (benzine)auto's 10 procent ethanol bijgemengd worden, net als in Nederland tegenwoordig.

Deze ethanol wordt door de Chinezen zelf gefabriceerd uit rijst maar dat levert niet voldoende op. Daarom moet er eveneens ethanol geïmporteerd worden. Nu de Chinezen overhoop liggen met de VS wordt dit uit Brazilië ingevoerd. De Brazilianen komen echter niet altijd hun afspraken na. Daarom zou China weer graag Amerikaanse ethanol willen importeren zodra er een soort van een akkoord tussen beide landen gesloten wordt.

Slechte oogst

Amerikaanse ethanol wordt gemaakt van maïs. De maïsprijs stortte in nadat de handelsoorlog tussen de VS en China begin mei escaleerde. Dit bleek een onterechte ontwikkeling te zijn. Als gevolg van zeer slecht weer in het Midwesten van de VS is het planten van maïs sterk vertraagd en wordt er dit najaar een tegenvallende oogst verwacht.

Maïs zal daardoor waarschijnlijk schaars worden. Speculanten kochten daarom massaal termijncontracten van maïs en zetten de prijs in twee weken tijd meer dan 16 procent hoger. De prijs van ethanol steeg mee maar bleef wel achter. Stijgt de prijs van maïs verder door dan zal er uiteindelijk een inhaalslag komen van de prijs van ethanol.

Bijmengen

Om zijn stemmers in het Midwesten tevreden te houden en te plezieren heeft president Trump verordonneerd dat er tegenwoordig 15 procent ethanol moet worden bijgemengd door de benzine in de VS. Om ook de olie-industrie (eveneens belangrijke stemmers voor Trump) tegemoet te komen hoeft dat echter alleen in de lente, herfst en de winter te gebeuren.

In de zomer van 1 juni tot 16 september ('driving season') is dat nog steeds verboden en wordt er slechts 10 procent ethanol bijgemengd, ook omdat E15 tot meer smog zou leiden. Onlangs in Iowa, tijdens een bezoek van Trump aan een ethanolfabriek, gaf de president wederom aan het schrappen van de 'Summertime ban on E15' te overwegen. Dit is immers een verkiezingsbelofte van hem.

Krijgt hij zijn zin, dan zou dit de vraag naar ethanol sterk laten toenemen. Afgelopen vrijdag werd bekend dat dat deze zomer inderdaad zal gebeuren om zo de boeren een handje te helpen.

Hoe profijt trekken

Om te profiteren van een mogelijke prijsstijging van ethanol zou je als belegger termijncontracten kunnen kopen op ethanol. Deze hebben het nadeel dat ze steeds doorgerold moeten worden.

Bovendien is het een zeer dunne markt. Er worden namelijk hooguit 1000 contracten per dag verhandeld. Een mogelijk alternatief is het kopen van het Amerikaanse Archer Daniels Midland ADM). Deze handelaar in soft commodities is de op één na grootste producent van Amerikaanse ethanol.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets. Cliënten van Fintessa hebben wel het aandeel ADM in portefeuille.

Wat denkt u?

Analisten over Archer Daniels Midland Co. (ADM)

meer analisten

Grondstoffen in dit artikel

Ethanol 1,57 -0,01
-0,76

Aandelen in dit artikel

pagehit