GRONDSTOFFEN 29-3-2019 15:31:26

Mijnbouwers positief over koper


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) - Deze positieve visie wordt ondersteund door een stijgende vraag en teruglopende voorraden. De verwachting is dat de kopermarkt nieuwe mijnen nodig heeft en partijen die deze mijnen gaan exploiteren zullen profiteren door hogere volumes, omzetten en winsten.

De vraag is alleen hoeveel nieuwe mijnen er precies nodig zijn. In het afgelopen jaar is er breed gedragen steun gekomen voor enkele uitbreidingen van grote mijnen en ook voor enkele nieuwe projecten die in de komende vijf jaar het levenslicht zullen zien. Hieronder vallen onder meer het Quellaveco-project van Anglo American en het Quebrada Blanca project van de Canadese mijnbouwer Teck Resources.

Het gevolg is dat de kopermarkt er noemenswaardig beter bij ligt voor de middellange termijn dan een jaar geleden. Marktvorsers van CRU Group verwachten tegen begin 2020 circa 900.000 ton per jaar meer wordt geleverd dan een jaar eerder werd aangenomen, hetgeen implicaties had voor de voorziene kopertekorten op de markt. Bovendien is CRU van mening dat de voorziene tekorten van de koperproductie versus de vraag begin 2020 zal zijn gedaald van 600.000 ton nu naar 200.000 ton.

Dit zou positief zijn voor de prijsontwikkeling van koper, aldus CRU, maar een en ander hangt wel samen met de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei. De vraag naar koper is volgens analisten nu wel hoger dan een jaar geleden, maar een groeivertraging valt niet uit te sluiten. Tussen 2007 en 2018 groeide de vraag naar koper met 2,5 procent, maar deze groei kan 1,9 procent zijn tussen nu en 2025, aldus de marktvorsers.

Vooral in China loopt de economische groei terug en andere landen zijn niet groot genoeg of groeien niet snel genoeg om deze klap op te vangen. De opkomst van elektrische auto's zal volgens de marktvorsers geen betekenisvolle impact hebben op de kopervraag tot minstens de tweede helft van 2020.

Wat denkt u?

pagehit