OLIE 2-8-2019 15:08:18

Miljoenen vaten Iraanse olie liggen in Chinese havens - ze kunnen de oliemarkt flink verstoren


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Iraanse olietankers hebben de afgelopen tijd stilletjes grote hoeveelheden olie gestald in China, ondanks de sancties die de VS heeft ingesteld tegen Iran. Volgens CNBC kunnen die voorraden een tijdbom onder de olieprijs betekenen.

China en Iran halen een slimmigheidje uit. Zolang de olie niet is ingeklaard en Iran geen aangifte doet bij de Chinese douane, is er formeel nog druppel olie aan China geleverd. Het land overtreedt de scherpe sancties tegen Iran niet.

De Iraanse olie is weliswaar opgeslagen in tanks in China, maar is nog steeds eigendom van Teheran. Er is geen echte levering aan China.

Wat schieten de beide landen die conflicten hebben met de VS ermee op?

Iran's onshore en drijvende olieopslag neemt toe omdat het de olie niet vrijuit kan exporteren door de handelssancties. Maar stoppen met olie oppompen kan ook niet zomaar. Het zou de toekomstige productie van hun olievelden in gevaar kunnen brengen, denken olieexperts.

Chinese douane-opslag biedt Iran een handige oplossing. Het heeft minder tankers nodig als drijvende opslag, zegt Richard Nephew. Hij is betrokken bij het Center on Global Energy Policy van de Columbia University. Een extra voordeel voor Iran is dat het de olie alvast in Aziatische regio heeft en dat is een belangrijke afzetmarkt.

Voordelen voor China

China kan flinke kortingen bedingen op de olie. De olie kan ook mooi fungeren als vergoeding voor het werk dat Chinese bedrijven in Iran doen, zeggen analisten.

Als Peking besluit de olievoorraden te gebruiken kan dat de ruwe olieprijzen een flinke klap toebrengen. John Kilduff, oprichter van energiehandelsfirma Again Capital sluit een prijsdaling van 5 tot 7 dollar per vat niet uit.

Ook Stephen Brennock, analist bij PVM Oil Associates, denkt dat olieprijzen omlaag gaan als China de opgeslagen Iraanse olie echt gaat gebruiken. Zo'n stap is niet zonder risico voor China, voegt hij toe. Het zou waarschijnlijk een harde reactie van de Trump-regering over China kunnen afroepen.

China speelt hoog spel

China heeft zeer grote staatsraffinaderijen. Het zijn belangrijke spelers op de wereldwijde markt voor olie en geraffineerde producten. Volgens Kilduff kunnen die niet riskeren van het Amerikaanse financiële systeem te worden afgesneden. Stel dat de VS de douaneopslag gaat aanmerken als een trucje en ervan uitgaat van levering tegen de sancties in, dan kan het extra maatregelen tegen China nemen.

Voorlopig is het nog niet zover. Wat de Chinezen uiteindelijk gaan doen met de Iraanse olie kan bepalen of het een sleutel is in de handelsoorlogonderhandelingen. Heeft China straks gewoon een partij olie voor een lage prijs of wordt het een tikkende tijdbom voor de oliemarkten?

Meer olie onderweg

Iran kan ondertussen rustig doorgaan met leveren. Het enige nadeel voor het land is dat het olie met een flinke korting verkoopt.

Kilduff denkt dat nog eens 20 miljoen vaten onderweg zijn naar China bovenop de 12 a 14 miljoen vaten die er al liggen in de 'douane-opslag'.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 60,38 0,33
0,55
Olie (WTI) 55,95 -0,23
-0,41
pagehit