ANALYSE 3-4-2019 11:31:44

Nitesh Shah: 'Koffie is tot nog toe de slechtst presterende grondstof dit jaar'


Fotobron: WisdomTree

Door Nitesh Shah, Director of Research bij WisdomTree

(finanzen.nl) - Na een gelijksoortige prijstrend in 2017 hebben de koffieprijzen niet kunnen profiteren van de aanhoudende risico's in het beleggingsklimaat, omdat ze onder druk staan van het ruime koffie-aanbod en de zwakkere Braziliaanse real.

Brazilië is goed voor een derde van de wereldproductie van koffie en heeft ongeveer een kwart van de internationale exportmarkt in handen. Volgens de laatste schattingen van Conab (Companhia Nacional de Abastecimento), het Braziliaanse agentschap verantwoordelijk voor de voedselvoorziening in Brazilië, wordt voorspeld dat de Braziliaanse koffieoogst 50,5-54,5 miljoen balen zal bedragen in het oogstjaar 2019/20.

Dat is lager dan eerdere schattingen. In vergelijking met de recordoogst van 61,7 miljoen balen van vorig jaar wijzen de meest recente ramingen op een aanzienlijke daling van de oogst dit jaar. Veel van deze informatie is echter al ingeprijsd in de koffieprijzen. Conabs laatste schattingen van het volume vormen nog steeds een recordniveau in een jaar waarin de opbrengst laag is.

De risico's van El Niño

Volgens de International Coffee Organisation (ICO) bedroeg de wereldwijde koffie-export in december 2018 10,43 miljoen balen, tegenover 10,33 miljoen balen in december 2017. De koffie-export in de eerste drie maanden van het koffiejaar 2018/19 (oktober 2018 tot december 2018) is bijna met 8,1 procent gestegen tot 30,91 miljoen balen tegenover 28,58 miljoen balen in dezelfde periode vorig jaar 2017/18 zoals gerapporteerd door de ICO.

De recordoogst in Brazilië overspoelde de internationale markten. Terwijl de sterkere groei van de vraag zou moeten helpen het surplus voor 2018/19 met 1 miljoen balen naar 2,29 miljoen balen te verminderen, blijft het aanbodoverschot op de prijzen wegen en verwacht ik dat dit de komende maanden zal aanhouden.

De risico's van een El Niño lijken grotendeels verdwenen, maar de recente hitte en droogte in Brazilië in van december 2018 tot januari 2019 brengen een neerwaarts risico met zich mee voor de lokale productie. Desalniettemin zullen de koffiemarkten in 2019/20 waarschijnlijk in evenwicht zijn, met uitzondering van eventuele verstoringen van het aanbod door het weer.

Bron: USDA, Bloomberg en WisdomTree

Het sentiment op de koffiemarkt blijft zwak. Het aantal posities in koffiefutures is meer dan 1 standaardafwijking onder het vijfjaarsgemiddelde gezakt. Dat onderstreept de mate van pessimisme richting de koffiemarkt.

Bron: Bloomberg en WisdomTree

Conclusie

Onze vooruitzichten voor de koffieprijzen zijn neerwaarts gericht, zolang er geen sprake is van weergerelateerde haperingen in het aanbod. De koffie wordt echter verhandeld met stevige kortingen en elke weergerelateerde leveringsonderbreking kan helpen de koffieprijzen weer te laten opleven door snel ingenomen shortposities af te dekken zoals eind september 2018 plaatsvond.

Nitesh Shah is Director of Research bij WisdomTree. Hiervoor was hij grondstoffenstrateeg bij ETF Securities dat door WisdomTree is overgenomen. Shah heeft 16 jaar ervaring als econoom en strateeg, met een brede focus op markten en beleggingscategorieën. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

pagehit