OLIE 12-10-2018 13:25:56

'Olieprijs daling tijdelijk'


Fotobron: Pixabay/CC0

(finanzen.nl) De prijzen van olie dalen al twee weken. Donderdag kreeg de olieprijs weer een knauw. De koersval van aandelen op de wereldwijde effectenbeurzen speelde mee. In een neergaande aandelenmarkt en bij een mogelijk dalende vraag naar olie door afremmende economische groei, kunnen olieprijzen dalen.

Ook de groter dan verwachte ruwe olievoorraden in V.S. helpen niet mee. Deze voorraden stegen met ruim 6 miljoen vaten in de week aan 5 oktober. Dat meldde de U.S. Energy Information Administration. Analisten hadden een stijging van 2,6 miljoen vaten verwacht.

Goldman Sachs zegt dat de productie van de schalieolie van de V.S. kan blijven stijgen met 1 miljoen vaten per dag tot 2021, volgens een nieuw rapport van de investeringsbank.

De OPEC, de organisatie van olieproducerende landen stelde zijn voorspelling voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2019 donderdag voor de derde maand naar beneden bij, meldt CNBC. De OPEC baseerde zich onder meer op recente sombere economische ontwikkelingen in Argentinië, Brazilië en Turkije.

Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) schroeft zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar ruwe olie iets terug. Het agentschap wijst onder meer naar de zwakkere economische vooruitzichten, handelsproblemen en een herziening van Chinese groeigegevens. De olieprijzen blijven naar verwachting van het IEA voorlopig wel nog op een hoog niveau. Dat heeft vooral te maken met druk op het aanbod van ruwe olie.

Analisten bij ABN Amro zien toch mogelijkheden voor een echt herstel van de olieprijzen. In hun energiemonitor van 12 oktober hinten zijn op hogere prijzen voor olie en gas.

Energieanalisten van ABN Amro wijzen erop dat het Internationaal Energieagentschap (IEA) de OPEC en andere grote olieproducenten onlangs nog vroeg méér olie te produceren. Het IEA denkt dat de wereldeconomie nadeel ondervindt als olieprijzen te lang blijven oplopen.

Verder denken de analisten dat de Amerikaanse sancties tegen Iran voelbaar worden in de markt. Deze sancties gaan pas begin november in en lijke onverhinderd had. Ze komen bovenop de productieproblemen in landen als Venezuela en Libië.

Naast de meer fundamentele factoren, het verminderde aanbod, kan ook speculatie de olieprijs hoger zetten, denkt ABN Amro. Dit jaar hebben handelaren hun netto posities vooral afgebouwd. Op het moment dat speculanten opnieuw gaan inspelen op tekorten in de markt en hun posities uitbreiden, dan zal dat een extra steun voor de olieprijs betekenen.

De huidige Brent prijs ligt op ongeveer 80 dollar per vat. Brent olie kan zomaar naar 85-95 dollar per vat in de eerste helft van 2019 denkt senior energie econoom Hans van Cleef van ABN Amro. De WTI-olie, de West Texas Intermediate zal daar ongeveer 10 tot 15 dollar bij achterblijven, denkt hij, mede door de hoge (schalie)olieproductie in de VS. ABN Amro ziet pas in de loop van 2019 de olieprijzen mogelijk dalen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,35 0,05
0,08
Olie (WTI) 56,09 0,35
0,63
pagehit