OLIE 14-11-2018 10:22:16

Olieprijzen krijgen harde klap en geven olieaandelen ook een dreun


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - Olie- en gasconcern Shell behoorde woensdagochtend tot sterkste dalers op het Damrak. Omstreeks tien uur was het verlies 2,17 procent. De Britse concurrent BP daalde 1,9 procent in Londen en in Parijs zakte Total 1,73 procent.

Op dinsdag werd er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, minder dan 65 dollar neergeteld. Amerikaanse olie (West Texas Intermediate, afgekort WTI) werd voor minder dan 55 dollar verhandeld. De prijs van een vat Brent-olie zakte vrijdag al door de grens van 70 dollar. Begin oktober bereikte de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar.

Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar per vat. Op woensdagochtend krabbelden de prijzen ietwat op. Woensdag rond tien uur moest er voor Brent 65,50 dollar worden betaald, en voor WTI 55,51 dollar.

Trumps toestemming

De prijsdalingen komen mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om toch olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land. De Amerikaanse olieproductie en voorraden zitten de laatste tijd bovendien in de lift.

Maar terwijl het aanbod aan olie ruim is, heeft oliekartel OPEC zijn verwachtingen voor de vraag naar olie juist naar beneden bijgesteld. Landen van de OPEC zijn zelfs al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dat laatste is tegen het zere been van president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.

Bij de pomp

Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp komende tijd ook weer goedkoper. De ontwikkeling van de olieprijzen is niet een-op-een te vertalen naar de prijzen aan de pomp. Het blijft altijd de vraag hoe snel oliemaatschappijen alles verrekenen in hun tarieven.

De prijs voor benzine in Nederland bestaat daarnaast voor meer dan de helft uit belastingen. Toch geven prijsvergelijkingssites aan dat er bij goedkope tankstations de laatste dagen al weer euro95 kan worden getankt voor minder dan 1,50 euro per liter.

Wat denkt u?

Analisten over Shell (Royal Dutch Shell) (A)

17-7-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Credit Suisse Group
12-7-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Overweight JP Morgan Chase & Co.
10-7-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Buy HSBC
10-7-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Outperform Credit Suisse Group
3-7-2019 Shell (Royal Dutch Shell) (A Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 62,65 0,06
0,10
Olie (WTI) 55,74 0,11
0,20

Aandelen in dit artikel

pagehit