OLIE 12-4-2019 09:16:11

'Onmogelijk om koers olieprijzen te voorspellen'


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - De olieprijzen stegen flink sinds het begin van het jaar, vanwege diverse risicofactoren als de productiebeperkingen door OPEC, Amerikaanse sancties tegen olie-exporteurs als Iran en Venezuela en escalerende gevechten in Libië.

Naast toegenomen zorgen over de staat van de mondiale economie, stonden een sterke stijging van de Amerikaanse olievoorraden een verdere koerssprong van de olieprijzen in de weg.

Onvoorspelbare nachtmerrie

"Er zijn zoveel onzekerheden rond de oliemarkt, dat het vrijwel onmogelijk wordt om de ontwikkelingen voor de rest van de week te voorspellen, laat staan voor de komende maanden of jaren", aldus analist Tamas Varga van PVM Oil Associates in een rapport.

"Er zijn economische en geopolitieke ontwikkelingen om rekening mee te houden en deze kunnen bijna op dagelijkse basis veranderen", vult Varga aan. Hij noemt de ontwikkelingen op de oliemarkt een "onvoorspelbare nachtmerrie".

De prijs voor een vat Brent-olie koerste vrijdagochtend rond een niveau van 71 dollar, terwijl de prijs voor een vat West Texas Intermediate ongeveer rond 64 dollar koerst. Futures op een vat Brent en WTI stegen dit jaar al met respectievelijk 30 en 40 procent sinds het begin van dit jaar.

De flinke opwaartse beweging in de olieprijzen zorgde ervoor dat de Amerikaanse president Donald Trump uit zijn slof schoot en de OPEC maande om de productie weer op te voeren.

Tot dusver heeft het oliekartel weinig gedaan met de oproep van Trump. OPEC en andere grote olieproducerende landen als Rusland, proberen een productieniveau van 1,2 miljoen vaten per dag aan te houden tot en met minstens juni, na een flinke koersval van de olieprijzen eind 2018. De productiebeperking moet een overaanbod olie voorkomen en de prijzen van olie omhoog jagen.

"In een wereld waar we 86 dollar betaalden voor een vat Brent-olie in oktober, 50 dollar in december en nu weer 70 dollar, moet je van goeden huize komen om te durven voorspellen waar de olieprijzen aan het einde van het jaar staan", aldus Neil Atkinson, hoofd van de olie-industrie en marktdivisie van het Internationaal Energieagentschap tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Olievraag blijft groeien

Sommige investeerders zijn bang dat een economische neergang in de komende maanden de vraag naar olie flink zal schaden. Eerder deze week stelde het Internationaal Monetair Fonds al de groeiverwachtingen neerwaarts bij tot de laagste niveaus in tien jaar.

In het olierapport van het IEA, dat donderdag verscheen, bevestigde het agentschap dat de groei in de mondiale olievraag dit jaar en volgend jaar respectievelijk 1,3 miljoen en 1,4 miljoen vaten per dag zal zijn.

Het IEA waarschuwde ook dat de snelle stijging van de olieprijzen in de komende maanden onvermijdelijk de portemonnee van consumenten zal raken, zoals ook het geval was in de afgelopen maanden.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 66,36 0,52
0,79
Olie (WTI) 59,21 0,44
0,75
pagehit