LITHIUM 27-8-2019 16:24:00

Prijs van lithium last van overaanbod en subsidieverlagingen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De opkomst van de elektrische auto was ooit een zegen voor de lithiumindustrie, die deze belangrijke grondstof wint en verwerkbaar maakt voor alle accu's in dergelijke voertuigen. Maar dit jaar lijkt een regelrecht rotjaar te worden voor lithium. Dat stelt de Britse zakenkrant Financial Times.

De prijs voor het ruwe materiaal is volgens Benchmark Mineral Intelligence met 13 procent gedaald. Daardoor zijn ook de winsten van de grootste producenten flink getrimd. En de meeste koerswinsten van beursgenoteerde bedrijven in deze tak van sport, die sinds 2016 sterk in de lift zaten, zijn inmiddels ook weggevaagd.

De impact van Australië en China

Het Chileense SQM, de op een na grootste mijnbouwer die lithium wint, stelde vorige week dat zijn opbrengsten in het tweede kwartaal zo goed als gehalveerd zijn tot 70,2 miljoen dollar. En dat wijt SQM aan de lagere lithiumprijzen. Een ander voorbeeld is het Chinese Lithium Tianqi, de grootste producent in China. De winst in de eerste helft van dit jaar blijkt 85 procent lager te zijn uitgevallen dan in dezelfde periode in 2018.

Wat is er aan de hand? De markt wordt overstroomd door te veel lithium en dat heeft in belangrijke mate te maken met de snelle uitbreiding van mijnen in Australië. Tegelijkertijd heeft een verlaging van de overheidssubsidies voor kopers van elektrische voertuigen in China de vraag daarnaar in 's werelds grootste elektrische automarkt verzwakt. En dat mist zijn weerslag niet op lithium als basismateriaal.

Maar let op deze kanttekening

Er moet echter een kanttekening worden geplaatst. Ondanks de prijsdaling(en) zijn de grootste batterijproducenten ter wereld nog steeds gebrand op het veiligstellen van toekomstige lithiumvoorraden om aan de vraag van autofabrikanten te voldoen bij de uitrol van nieuwe elektrische modellen, vooral in Europa.

Het in Chengdu gevestigde Tianqi maakte dan ook onlangs nog bekend dat zijn Australische dochteronderneming een overeenkomst heeft gesloten om lithiumhydroxide te leveren aan de Zuid-Koreaanse batterijenfabrikant LG Chem, in de periode van 2020 tot 2022.

Wereldwijde consolidatieslag

Tianqi vindt dat de stormloop van investeringen in de lithiumsector van de afgelopen jaren op een "normaal" niveau is gekomen en dat producenten, die niet kunnen concurreren, eenvoudig weg "geëlimineerd" worden. In zoverre lijkt Tianqi de erosie van de lithiumprijzen te beschouwen als een niet te vermijden hoofdstuk in een wereldwijde consolidatieslag.

In maart van 2018 werd al door analisten gewaarschuwd voor prijsdruk bij lithium. Verschillende mijnbouwers hadden aangekondigd de productie van het metaal te willen verhogen. Dat voelde het in Amsterdam genoteerde Advanced Metallurgical Group (AMG), een aanbieder van lithium, toen gelijk op Beursplein 5 en zorgen van beleggers emmerden toen nog een tijdje door.

Wat denkt u?

Analisten over Sociedad Quimica y Minera de Chile SA SOQUIMICHShs Sponsored American Deposit.Receipts Repr. 10 Pref

meer analisten
pagehit