GOUD 19-6-2019 11:26:00

Rally van goudprijs: gewoon een korte trend of de comeback van de eeuw?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/finanzen.net) - Met een huidige goudprijs van 1346,85 dollar per troy ounce ligt de prijs van het edelmetaal nu al ongeveer 14 procent boven de prijzen van augustus vorig jaar. Kijkend naar het einde van 2015, toen een troy ounce om en nabij 1050 dollar kostte, heeft het gele metaal zelfs bijna 30 procent aan waarde gewonnen.

Als gevolg van deze ontwikkeling gaan behoorlijk wat deskundigen er nu van uit dat we ons momenteel midden in een grote goudhausse bevinden. Maar hoe waarschijnlijk is die veronderstelling?

Baisse op effectenbeurs versus hausse voor goud

Beleggers die menen dat de aandelenmarkten en de goudprijs een perfecte negatieve correlatie hebben, zijn in het verleden vaker van een koude kermis thuisgekomen. Hoewel goud door veel beleggers wordt beschouwd als een 'veilige haven' bij uitstek is het niet altijd zo dat een bearmarkt op de aandelenbeurzen automatisch inluidt dat de goud booming wordt. Een voorbeeld: tussen 2009 en 2011 gingen de goudprijs en de Duitse DAX bijna in gelijke pas omhoog.

Empirische studies tonen aan dat de correlatie tussen de goudprijs en de S&P 500 sinds 1970 slechts eenmaal min 0,02 is geweest. Hoewel goud een zeer lage correlatie heeft met Amerikaanse aandelen is het met een waarde van min 0,02 verre van perfect negatief.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, zijn de drijvende krachten achter de goudprijzen niet noodzakelijkerwijs politieke crises, handelsconflicten en mogelijke oorlogen, maar de angst voor lage of negatieve reële rentetarieven en inflatie. Wanneer de inflatie begint te stijgen, zal de goudprijs niet lang meer op zich laten wachten. Als gevolg hiervan stijgt goud meestal wanneer de inflatie begint.

De centrale banken zetten de toon

Aangezien de Amerikaanse Federal Reserve, als gevolg van de subprimecrisis en de daaruit voortkomende wereldwijde financiële crisis, de rente sterk verlaagde en daarmee ook de obligatiemarkten lage rendementen opleverden, klom de goudprijs gestaag omhoog.

In deze zogenaamde 'renteloze fase' schoot de goudprijs in iets minder dan vijf jaar tijd omhoog van ongeveer 750 dollar naar ruim 1750 dollar. De maatregelen van de Fed om de rente te verhogen, leidden er echter al snel toe dat de prijs van het edelmetaal weer daalde.

LEES OOK: 'De Fed lijkt goud te doen glanzen met de koers die is ingezet' (een column van edelmetalenspecialist Bart Brands)

De laatste aankondigingen van Fed-voorzitter Jerome Powell geven nu echter weer een impuls aan de goudprijs. Een abrupt einde van de renteverhogingen of zelfs een renteverlaging zou ook de reële rente doen dalen.

Op naar de 1700 dollar of niet

Paul Tudor Jones, de Amerikaanse hedgefondsmiljardair, beleggingsgoeroe en oprichter van de Tudor Investment Corporation, gelooft in een ware spurt naar boven van de goudprijs. In een interview met het persbureau Bloomberg beweerde Jones dat hij zich in de komende 12 tot 24 maanden steeds meer op goud gaat richten. Hij voegde hieraan toe dat hij verwacht dat als de prijs per troy ounce door de magische 1400 dollar breekt, de prijs "vrij snel" tot 1700 dollar per troy ounce kan opklimmen.

Bijna een jaar geleden waarschuwde Jones dat de waarderingen van assets veel te hoog zijn geworden. Daarnaast maakte hij zich zorgen over hoe de volgende recessie eruit zou komen te zien. "De volgende recessie wordt angstaanjagend", waarschuwde Jones, die faam heeft verworven vanwege zijn voorspelling van de beurskrach van 1987, de beruchte 'Black Monday'.

Nu refereert de beleggingsgoeroe, in het interview met Bloomberg, weer aan een mogelijke recessie. Hij ziet een einde komen aan de stuwende kracht van 75 jaar ongebreidelde globalisering en (internationale) handel. En daarmee wordt een nieuwe recessie goed mogelijk, onder andere in de Verenigde Staten. Tudor: "Je zou kunnen denken dat de rente in de VS dan teruggaat naar nul."

Beleggers gaan in dat geval naar zijn verwachting "schreeuwen om goud". Hij stelt dat beleggers goud zullen zien als een tegengif voor ellendige ontwikkelingen binnen hun aandelenportefeuilles.

LEES OOK: Paul Tudor Jones stelt dat volgende recessie angstaanjagend wordt

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.447,25 20,55
1,44
pagehit