OLIE 20-9-2016 14:46:05

'Renteverhoging kan olieprijs flinke schok geven'


Fotobron: Freeimages.com

De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank vergaderen dinsdag en woensdag over het toekomstige rentebeleid. Alhoewel verschillende centrale bankiers hebben aangegeven dat de zaak voor een renteverhoging steeds sterker is geworden houdt de markt geen rekening met een rentestap in september.

Impact op olieprijs

Mocht de Fed de rente wel verhogen dan zal dat volgens Business Insider een flinke impact hebben op de olieprijs. Een verhoging van de rente in de Verenigde Staten zal waarschijnlijk leiden tot een versterking van de Amerikaanse dollar en aangezien olie in dollars wordt verhandeld zal de brandstof duurder worden voor niet-dollarlanden, zo verklaart Spencer Welch, energieconsultant bij IHS Markit.

De vraag naar olie zal daardoor wat afnemen, maar het duurt volgens Welch enige tijd voordat dit effect wordt gevoeld, en de olieprijzen zullen daardoor waarschijnlijk dalen. Hoeveel de olieprijzen zullen dalen is afhankelijk van de omvang van de renteverhoging.

Effect verschilt per land

Het effect van een renteverhoging verschilt volgens Welch per land en is afhankelijk van het feit of een land een netto exporteur of importeur van olie is. Importeurs zullen waarschijnlijk getroffen worden door een renteverhoging aangezien olie duurder wordt als gevolg van de stijging van de dollar, terwijl exporteurs juist profiteren van de duurdere dollar.

De impact van de rente op de oliemarkt is volgens Welch echter kleiner dan andere belangrijke factoren zoals de Amerikaanse olieproductie, de olievoorraden en de olieproductie wereldwijd.

Volgens Morgan Stanley was er tot mei dit jaar sprake van een hoge correlatie tussen de koers van de dollar en de olieprijs. In juli werd dit verband verstoord door de zorgen over een aanbodoverschot.

Recent zijn er volgens de zakenbank echter tekenen dat de correlatie weer is teruggekeerd. Indien dit verband sterk blijft zou dit volgens Morgan Stanley steun kunnen bieden aan de olieprijzen op de korte termijn.

Productiebevriezing OPEC

De impact van een waardestijging of daling van de dollar op de olieprijs zou volgens Morgan Stanley echter overschaduwd kunnen worden een eventuele productiebevriezing van het oliekartel OPEC.

Ook wordt de correlatie tussen de olieprijs en de dollar verstoord doordat de VS steeds minder olie importeert. In 2008 importeerde de VS netto bijna 12 miljoen vaten per dag, zo zegt Jeffrey Currie van Goldman Sachs. Dankzij de winning van schaliegas en -olie is dat tegenwoordig minder dan 5 miljoen vaten per dag. In welke mate de productie van schaliegas en -olie de relatie tussen de olieprijs en de dollar heeft beïnvloed is echter onduidelijk.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (WTI) 56,13 0,04
0,07
pagehit