GRONDSTOFFEN 17-5-2016 07:42:07

Stijging goudprijs en beurskoersen: gouddelvers investeren weer


Fotobron: Freeimages.com
Na vijf jaar op hun handen te hebben gezeten, lijken gouddelvers weer voldoende moed te hebben verzameld om te gaan investeren. Door de stijgende goudprijs durven goudproducenten weer te wedden op groei.

Door de dalende prijzen van edelmetalen in de afgelopen jaren werden de mijnbouwbedrijven gedwongen om in de kosten te snijden en nieuwe projecten te staken, meldt The Wall Street Journal.

Volgens analist Jessica Fung van BMO Capital Markets hebben veel mijnbouwers in de afgelopen jaren hun schulden verlaagd en hun mogelijkheden om kasstromen te genereren verbeterd. Nu zijn ze klaar om oude productieplannen nieuw leven in te blazen.

Rally goud en zilver

Deze ontwikkeling heeft er, in combinatie met de prijsrally in goud, voor gezorgd dat de delvers weer in trek zijn bij beleggers. De aandelen van bedrijven die goud en zilver winnen zijn sterk gestegen. Newmont Mining is met een koerswinst van meer dan 85 procent dit jaar het best presterende aandeel in de Amerikaanse S&P 500-index. Freeport-McMoRan volgt met een plus van 63 procent.

Ook Goldman Sachs, die notoir pessimistisch was over de goudprijzen, denkt dat de tijd rijp is voor de mijnbouwers om hun groeivooruitzichten te herzien. "We denken niet dat het te vroeg is om over groei te praten. We geloven dat we mogelijk aan het begin staan van een nieuwe opwaartse cyclus van de goudsector", laat de zakenbank weten

De analisten van de bank schroefden hun taxaties voor de goudprijzen voor 2016 en 2017 op. De gouddelvers dienen volgens hen ook op te schuiven van defensief naar offensief om er in ieder geval zeker van te zijn dat de huidige productniveaus gehandhaafd kunnen worden.

"Sinds september 2011 toen de goudprijzen piekten op 1900 dollar per ounce zijn de gouddelvers alleen maar defensief geweest door de kosten te verlagen, het dividend te verminderen of te schrappen, onderdelen te verkopen en de schuld te verlagen. Nu is de situatie volgens ons totaal anders", aldus de Goldman-analisten.

Delvers weer optimistisch

De delvers zelf zijn ook optimistischer geworden. Rob McEwen, topman van goud- en zilverproducent McEwen Mining, stelt dat het bedrijf weer in een goede positie verkeert om naar mogelijkheden te kijken. Het aandeel McEwen Mining zakte afgelopen najaar onder de 1 dollar per aandeel en dreigde zijn notering aan de New Yorkse beurs kwijt te raken. Inmiddels is de beurkoers gestegen naar ruim 2,5 dollar. Op de beurs is McEwan omgerekend ruim 600 miljoen euro waard en het bedrijf durft weer aan overnames te denken.

Wat denkt u?

Analisten over Newmont Mining Corp. (NMC)

meer analisten

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.346,80 0,33
0,02

Aandelen in dit artikel

Freeport-McMoRan Inc 11,13 3,63% Freeport-McMoRan Inc
McEwen Inc. 1,61 0,63% McEwen Inc.
Newmont Mining Corp. (NMC) 36,01 -0,58% Newmont Mining Corp. (NMC)
pagehit