GOUD 18-9-2019 11:20:00

Strateeg bij VanEck: 'Houd wat betreft goud de alarmsignalen in de gaten'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - In Australië, India, Europa (eurozone), Japan en veel andere landen heeft de goudprijs recordhoogtes bereikt ten opzichte van de lokale valuta's. De goudprijs sloot augustus 106,40 dollar hoger af (7,5 procent) op 1.520,30 dollar. Goudaandelen stegen samen met het edelmetaal. De NYSE Arca Gold Miners Index ging er 11,7 procent op vooruit en de MVIS Global Junior Gold Miners Index won 8,4 procent.

De goudprijs bevindt zich op dit moment iets boven de 1500 dollar per troy ounce, terwijl hij zich in juli boven de 1400 dollar bevond. De futuresposities en de sterke instroom in Exchange Traded Funds (ETFs) gericht op edelmetalen lijken erop te wijzen dat de markt misschien rijp is voor een prijsdaling.

De onafwendbare correctie op goud

"Het is echter mogelijk dat dankzij het doorbreken van technische niveaus in juni en risico's gerelateerd aan de Brexit en economische onzekerheid de onafwendbare correctie pas zal plaatsvinden wanneer goud aanzienlijk hoger staat", zo stelt Joe Foster. Hij is portefeuillemanager en strateeg van het Van Eck International Investors Gold Fund.

Jerome Powell, de president van de Amerikaanse koepel van centrale banken, liet op de Jackson Hole-conferentie van 31 juli weten dat de renteverlaging door de Federal Reserve gezien moet worden als een voorzorgsmaatregel ter indekking tegen risico's en als een correctie halverwege de cyclus.

Deze geruststellende opmerkingen doen Foster terugdenken aan de woorden van een vroegere president van de Fed, net voor de financiële crisis, toen hij aangaf dat de problemen met de subprime-hypotheken onder controle zouden blijven. Marktspecialisten (en beleggers) zouden zich volgens hem zorgen moeten maken over een aantal feiten. We sommen ze op.

Rentes onder nul, ook in de VS

Ten eerste zijn er sinds 1921 elf inversies van de rentecurve van driemaandelijkse en tienjaars Amerikaanse staatsobligaties geweest waarop elf recessies volgden en in augustus is er een twaalfde soortgelijke inversie begonnen.

Daarnaast daalde de Amerikaanse ISM Purchasing Managers Index in augustus tot 49,1. "Dit wil zeggen dat de wereld officieel in een productierecessie zit", voegt Foster er maar even aan toe. Ook geeft hij aan dat het sinds de jaren dertig niet meer is voorgekomen dat de Fed een rentestijgingscyclus beëindigde op een moment waarop het Fed Funds-tarief slechts 2,5 procent bedroeg.

Vervolgens haalt Foster aan dat in een typisch verruimende cyclus de Fed de rente met 5 procent of 6 procent verlaagt, wat suggereert dat de Verenigde Staten uiteindelijk net als Europa en Japan rentes onder nul zal handhaven.

Veel aspecten verre van normaal

En dan is het ook nog eens zo dat sinds het hoogtepunt van de kredietzeepbel van 2007 de wereldwijde schuld met 128 biljoen dollar is gestegen tot 244 biljoen dollar, terwijl de wereldwijde schuld/bbp-ratio opgelopen is van 98 procent tot 187 procent. "Renteverlagingen brengen weinig soelaas in een wereld die verdrinkt in de schulden."

Als laatste zorgwekkende punt, welgeteld een vijfde feit, noemt Foster dat er nu wereldwijd voor 17 biljoen dollar aan obligaties met een negatieve rente wordt verhandeld.

Foster is ervan overtuigd dat veel aspecten van het financiële systeem verre van normaal zijn. "Nu de economische recordgroei op zijn laatste benen lijkt te lopen, kunnen deze afwijkingen enorme en onvoorziene risico's inhouden." De recente resultaten wijzen erop dat goud en goudaandelen kunnen helpen om een portefeuille tegen risico's in te dekken, zegt de goudexpert.

Historische trends van goud en goudaandelen

Een vergelijking met voorafgaande meerjarige periodes van stijgende goudprijzen (of losjes gedefinieerd 'haussemarkten') kan een idee geven van welke richting de markt opgaat.

Onderstaande door vermogensbeheerder VanEck geleverde grafiek vergelijkt een aantal haussemarkten voor goud van de afgelopen vijftig jaar die geklasseerd staan als 'seculier' (lange termijn) of 'cyclisch' (korte termijn en die plaatsvinden binnen een meerjarige periode van dalende goudprijzen of een 'baissemarkt').

"De goudprijs doorliep sinds 2015 hetzelfde patroon als tussen 1993 en 1996 wat een cyclische haussemarkt was", aldus Foster. Hij is echter van mening dat sinds juni de prijstrend meer lijkt te wijzen op de seculiere haussemarkt van tussen 2001 en 2008.

De prestaties van goud in historische haussemarkten van goud:

Bron: VanEck/Bloomberg

Een van de belangrijkste redenen voor de huidige goudmarkt zijn volgens Foster de dalende reële rentetarieven. "Aangezien er dit jaar nog meer renteverlagingen door de Fed worden verwacht, begint de duur van de huidige haussemarkt te lijken op die van de voorafgaande haussemarkten."

Maar de goudspecialist maakt een kanttekening. "Het valt nog af te wachten of de resultaten dezelfde zullen zijn als die van de periode 2001-2008 toen de belangrijkste drijfveer de zwakke Amerikaanse dollar was." De grafiek van hieronder geeft de spectaculaire prestatie weer van goudaandelen tijdens de haussemarkt van 2001-2008.

Goud versus goudaandelen in de haussemarkt van maart 2001 tot februari 2008:

Bron: VanEck/Bloomberg

Hierom kan deze haussemarkt anders zijn

Er zijn veel overeenkomsten tussen de goudsector van vandaag en die van 2001, wil Foster graag benadrukken. "Het jaar 2001 was het einde van een seculiere baissemarkt waarin goudprijzen daalden tot 253 dollar per troy ounce en het beleggerssentiment rond de sector bijzonder laag was."

Op dezelfde manier is 2019 het einde van meerdere jaren van een stagnerende en trendloze handel, die voorafgegaan werd door een van de beroerdste baissemarkten ooit. Althans, dat is de inschatting van Foster. Het beleggerssentiment en de waarderingen liggen, volgens hem, opnieuw extreem laag.

"In beide gevallen hadden gouddelvers jaren van lage goudprijzen doorstaan. Hierdoor werden ze efficiënter, verminderden ze hun schuld en reduceerden ze de kosten van hun management." Foster gelooft dat deze bedrijven goed worden geleid en winstgevend zijn. "De kostendruk is minimaal en er is dan ook geen sprake van kosteninflatie die de marges uitholt."

LEES OOK: 'Behalve de huidige onrust is er nog iets wat goed is voor goud', een analyse van edelmetaalspecialist Bart Brands

Een gebrek aan hedging is het enige grote verschil tussen de delvers van vandaag en die van 2001, zegt de portfoliomanager. "De mark-to-market van veel hedgeboeken werd uiterst negatief naarmate de goudprijs steeg in het eerste decennium van deze eeuw. Dit kostte de bedrijven miljarden. De huidige goudsector is niet gehedged. Dat geeft bedrijven meer kansen om te profiteren van stijgende prijzen."

Foster is goudspecialist en daarom is het ook logisch dat hij houdt van goud en alles wat ermee te maken heeft. Maar of goudaandelen nu wel of niet tot de koersen van voorgaande cycli stijgen, Foster is ervan overtuigd dat er op dit moment voldoende financiële risico's bestaan om goud en goudaandelen voor een aanzienlijke tijd aan te houden.

LEES OOK: 'Wat Joe Foster aan het begin van dit jaar dacht'

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.492,40 2,55
0,17
pagehit