METALEN 27-3-2019 16:47:00

'U kunt zich beter op deze grondstof focussen dan op goud en zilver'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/finanzen.net) - Onder de metalen was het edelmetaal palladium in 2018 dé echte uitschieter die aan de marktverwachtingen tegemoet kwam, met een premie van meer dan 18 procent. Daar staken andere metalen schril bij af.

Eric Coffin stelt tegenover Kitco News, een site die zich op de handel in edelmetalen richt, dat het basismetaal koper veel meer potentieel heeft om op de middellange tot lange termijn beter te presteren dan de algehele metaalmarkt als er wordt gekeken naar de fundamentele data op het gebied van vraag en aanbod.

Niet goud maar koper in de hoofdrol

"Koper is voor mij de ster", aldus Coffin. Bij dit basismetaal is hij het meest tevreden over de vraag- en aanbodsituatie. "Vanuit het oogpunt van beleggers ziet de situatie er fantastisch uit. Er is gewoonweg niet genoeg koper in de pijplijn."

Een gespannen bevoorradingstoestand, zo noemt hij de situatie waarin koper verkeert. Dat is volgens hem te wijten aan het feit dat door het gebrek aan investeringen nauwelijks nieuwe koperprojecten werden opgestart.

Tegelijkertijd is de vraag naar het metaal, met name vanuit producenten van elektrische auto's enorm gestegen. Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN Amro, repte daar al van in een column van begin maart.

In een eerdere bijdrage van iets eerder schreef hij nog: "Naar mijn idee is de prijs van koper ondergewaardeerd, want de fundamentele basis is goed. Een mondiaal tekort aan koper, dalende (en relatief lage) voorraden en een zwakkere dollar in het vierde kwartaal zijn de belangrijkste impulsen voor een sterkere koperprijs."

Recessie zal zwaar wegen op de metaalmarkt

Net als kobalt is koper een veelgevraagde grondstof voor elektrische voertuigen. Koper wordt met name gebruikt in de accu's. De toenemende verandering op de automarkt, weg van de traditionele motoren naar elektrische aandrijvingen, zal de vraag in de toekomst waarschijnlijk nog verder opporren.

Zelfs een dreigende recessie zal de vraag-aanbodsituatie voor koper waarschijnlijk niet significant veranderen, gelooft Coffin. Een komende recessie zou waarschijnlijk alle "onedele metalen onder druk kunnen zetten", maar de expert ziet koper als een uitzondering vanwege de sterke fundamentele basis.

De koperprijs is in de loop van het jaar al bijna met 11 procent aangedikt. In vergelijking daarmee is de prijspremie voor goud sinds januari met iets minder dan 2 procent wat magerder te noemen. Platina komt op ongeveer 8 procent. Alleen palladium stormt duidelijk nog meer vooruit met een prijspremie van meer dan 27 procent gedurende het jaar tot nog toe.

LEES OOK: 'Goud blinkt uit in 2019 en kan naar 1410 dollar stijgen'

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Koper 5.940,50 -20,65
-0,35
pagehit