URANIUM 17-12-2018 10:46:22

Uranium is weer in the picture, ook bij beleggers


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het is een van de meest controversiële grondstoffen ter wereld, uranium. Maar het radioactieve materiaal beleeft stilletjes een wederopstanding. De oplopende prijzen brengen beleggingsaanbieders ertoe nieuwe beleggingsproducten rond uranium onder de aandacht te brengen. Er komen ook diverse ipo's, initial public offerings aan.

Na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 raakte kernenergie uit de gratie. In ieder geval in Duitsland waar de regering besloot kernenergie uit te faseren. Ondertussen bleef bijvoorbeeld Frankrijk nog voor meer dan tweederde van de energioevoorziening afhankelijk van kernenergie.

Uraniumprijs door het dak

Landen als China, Rusland en Saoedi-Arabië hebben ook vertrouwen in kernenergie. Een land als Rusland breidt de capaciteit voor opwekking van kernenergie fors uit.

Opkomende industrielanden voelen naar het lijkt de druk om goedkope energie te produceren door middel van kernenergie. De vraag naar de gevaarlijke grondstof neemt flink toe. De prijzen voor het controversiële metaal zijn sinds een dieptepunt in april gestegen van 20,25 Amerikaanse dollar per 250 pond U308 gestegen naar ongeveer 29,00 dollar nu. Wie bijvoorbeeld drie jaar terugkijkt ziet overigens een dikke min, de prijs is ruim een vijfde lager.

Nu de vraag naar het metaal weer aanzienlijk toeneemt, vinden uraniumgerelateerde bedrijven hun weg naar de beurs. Het gaat om ondernemingen gespecialiseerd zijn in exploratie en handel in de nucleaire energiebron.

Naar de beurs

Zo vond de grootste uraniumproducent ter wereld, Katzatomprom uit Kazachstan, zijn weg naar de Londense beurs. Bijna 39 miljoen aandelen werden aangeboden bij de beursgang van de reus op 13 november. Daarnaast werden bij ook Global Depositary Receipts uitgegeven die geschikt zijn voor buitenlandse investeerders.

De initial public offering van Kazatomprom werd in december gevolgd door de eerste plaatsing van de Uranium Trading Corporation. Dit is een Canadese investerings- en handelsmaatschappij in uranium.

In de afgelopen jaren waren al bedrijven zoals Yellow Cake, een uraniuminvesteringsmaatschappij naar de beurs gegaan. Yellow Cake, haalde bij de beursintroductie op de London Stock Exchange naar verluidt 200 miljoen dollar op. Het aandeel is sinds de beursintroductie met meer bijna 15 procent gestegen.

Op de beurs van New York staat de Global X Uranium ETF genoteerd. Een gedeelte van het bedrijf werd in 2016 verkocht aan JPMorgan. De Global X Uranium ETF is een tracker die belegt in de belangrijkste 22 beursgenoteerde uraniummijnen op de wereld. Deze ETF is sinds introductie in 2010 met 84 procent gedaald volgens informatie van Global X.

Fukushima

De nucleaire industrie lijkt over 'Fukushima' heen te stappen. China, Rusland en Saoedi-Arabië intensiveren het gebruik van nucleaire energie. De afkeer van kernenergie, zoals in Duitsland, heeft mogelijk weinig gevolgen voor de vraag naar uranium. "De industrie is eindelijk hersteld van de neergang in Fukushima", aldus de vice-president van Uranium Energy. Finanzen in Duitsland stelt dat er in 2018 voor het eerst wereldwijd evenveel kernenergie worden geproduceerd als in de maanden kort voor de kernramp in Fukushima.

Het kan verkeren. In 2016 noemde The Wall Street Journal beleggingen in uranium nog 'radioactief'. Aanbieders prijzen ipo's nu weer aan. De prijsschommelingen kunnen heftig zijn leert de historie.

Wat denkt u?

Analisten over National Atomic Company Kazatomprom JSC (spons. GDR)

meer analisten

Grondstoffen in dit artikel

Uranium 26,00 0,05
0,19
pagehit