GOUD 16-8-2019 14:29:26

Waarom de goudprijzen nog veel verder kunnen stijgen


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - Maar er zijn wel meer aanjagers nodig om de prijzen verder te stuwen en een tijdlijn voor deze rally blijft onzeker. "Er is een sterke onderstroom in de vraag naar goud", aldus Brien Lundin van Gold Newsletter.

"Zelfs een komen en gaan van kortetermijnfactoren, zoals de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, weerhoudt beleggers er niet van te verwachten dat een monetaire verruiming en andere geopolitieke factoren een grote rol blijven spelen."

Recordstand

Op donderdag stegen futures op de goudprijzen nog tot 1.531,20 dollar, de hoogste slotkoers sinds april 2013, zo blijkt uit gegevens van FactSet. De hoogste slotkoers ooit vond plaats op 22 augustus 2011 op een koers van 1.891,90 dollar, al stegen de prijzen rond die tijd intradag ook wel eens tot een niveau van 1.918 dollar.

De zorgen over een mogelijke recessie, mede aangejaagd door een omgekeerde rentecurve op de Amerikaanse obligatiemarkt, zwakke macro-economische cijfers en de eerste renteverlaging door de Fed sinds 2008, leidden tot een toestroom naar goud als veilige haven.

Maar CEO Stan Bharti van de private handelsbank Forbes & Manhattan verwacht niet dat goud de weg omhoog zal vinden vanwege de zorgen die op korte termijn boven de markt hangen. Het is een beweging die al langer gaande is, aldus Bharti.

Richting 2.000 dollar

Na de periode 2003/2004 bleken "harde assets" in trek, waarbij beleggers hun geld onttrokken uit aandelen in ruil voor goud om zichzelf te beschermen. "Daarna, in de afgelopen acht tot tien jaar, hebben we een stierenmarkt gezien op de aandelenbeurzen in een klimaat waar de rentes laag bleven. Dat is gevaarlijk voor inflatie."

In dit licht, verwacht hij dat de goudprijzen tegen het einde van volgend jaar kunnen stijgen tot 2.000 dollar. Dat zou een record zijn. Op korte termijn mikt Bharti op een goudprijs van tussen 1.480 tot 1.600 dollar in het komende kwartaal. Ook Lundin verwacht hogere goudprijzen in de komende periode. "Een prijs van 1.800 tot 2.000 dollar is op termijn zeker mogelijk."

De stijging van de goudprijzen zal toenemen, wanneer er indicaties zijn dat de Fed een nieuw QE-programma opstart, aldus Lundin.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.517,15 0,00
0,00
pagehit