OLIE 3-10-2018 14:02:00

Waarom Donald Trump zich diep in de vingers snijdt wat betreft de olieprijs


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - "We zijn nog lang niet aan het einde van deze opleving", aldus analist Richard Mallinson van Energy Aspects. Volgens hem zijn er twee landen die zorgen voor een significante daling van het mondiale aanbod van ruwe olie.

"Iran staat zeker in de belangstelling. Het is de belangrijkste aanjager van wat we de voorbije maanden hebben gezien. Venezuela speelt ook een grote rol, al sinds 2016 toen de olieproductie aldaar begon te dalen", aldus Mallinson tegenover Business Insider.

Nieuwe sancties

De vooruitzichten voor de olieprijs wijzen op een verdere stijging. Op 4 november worden nieuwe sancties tegen Iran van kracht. Die heeft de Amerikaanse president Donald Trump ingesteld, nadat de VS zich eenzijdig terugtrok uit een nucleair akkoord met Iran.

Giganten in de oliehandel, waaronder Mercuria Energy Group, verwachten een olieprijs van 100 dollar per vat voor het eind van het jaar. Handelsonderneming Trafigura, voorheen in opspraak wegens de afvalramp met de Probo Koala in Ivoorkust, denkt dat het niveau van 100 dollar per vat pas begin 2019 in zicht komt.

Deze speculaties leidde de afgelopen weken al tot hogere prijzen. Op woensdagmiddag noteerde een vat Brent bijna 85 dollar. Voor een vat West Texas Intermediate (WTI) moest een dikke 75 dollar worden neergeteld. Volg de meest actuele standen via de grondstoffenpagina van finanzen.nl.

Voorspelbaar

Venezuela leverde tot voor kort ongeveer 1 procent van de olie aan de wereldmarkt. Dat maakt het Zuid-Amerikaanse land tot een vaak onderschatte speler die invloed heeft op bewegingen in de olieprijs.

Iran is echter een groter probleem, vindt Mallinson. In september begon de export vanuit Iran al af te nemen. Gemiddeld bedroeg de Iraanse productie 2,7 miljoen vaten per dag, in september kwam het land uit op 2 miljoen.

"Het was voorspelbaar dat dit zou gebeuren", vertelt Mallinson. "Het is echter ongemakkelijk voor de VS, omdat het land wel een harde lijn wil voeren tegenover Iran. Tegelijkertijd willen ze niet dat de benzineprijzen te veel omhoog gaan in deze periode vlak voor de tussentijdse Congresverkiezingen. Daarom oefent Trump met tweets druk uit op Saudi-Arabië en de OPEC. Hij wil de olieprijs laag houden zonder Iran tegemoet te komen en sancties af te blazen."

Saudi-Arabië, al lange tijd een bondgenoot van de VS en het Westen, zal de eigen olieproductie mondjesmaat verhogen tot naar schatting 11 miljoen vaten per dag. "Dat zal iets van het verlies uit Iran opvangen, maar het is geen kraan die je zomaar open kunt draaien", besluit Mallinson zijn betoog.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 64,00 -0,21
-0,33
Olie (WTI) 57,01 -0,16
-0,28
pagehit