OLIE 5-7-2019 11:36:27

Waarom OPEC zich erg zorgen maakt over de olievraag


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - De productieafspraken moeten ervoor zorgen dat de oliemarkt stabiliseert en de olieprijzen niet verder dalen, nu de handelsonzekerheden nog niet voorbij zijn. "De enige manier om de oliemarkt te stabiliseren is door productieverlagingen", aldus CEO Marc Bruner van Fortem Resources. "Er is geen andere manier."

OPEC en andere olieproducerende landen trekken volgens hem de streep bij een olieprijs van 50 dollar, zodat de prijzen kunnen stabiliseren totdat de vraag weer aantrekt.

Serieuze dreiging

OPEC en andere grote olieproducenten, samen OPEC+ genoemd, gingen er vanaf eind 2018 mee akkoord om de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag terug te brengen tot minstens maart 2020. Het kartel besloot hiertoe, vanwege de neerwaartse bijstellingen in de ramingen voor de olievraag en de ontwikkelingen rond het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

"OPEC+ realiseert zich dat het handelsconflict een serieuze bedreiging is voor de mondiale economie en daarmee voor de olievraag en -prijzen", aldus analist Omar Al-Ubaydli van denktank Derasat uit Bahrein. "Dit drukt de olieprijzen al een tijd lang."

Volgens analisten besloot OPEC zijn vergadering op 25 en 26 juni te verplaatsten tot 1 en 2 juli, om de uitkomst van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping tijdens de G20-top afgelopen weekend af te wachten. Trump en Xi kwamen een wapenstilstand overeen en besloten om de gesprekken verder door te zetten op een later moment.

Deze overeenkomst was volgens Al-Ubaydli een positieve stap, maar niet genoeg vanuit het perspectief van de OPEC+. "Dit verklaart mogelijk waarom OPEC+ alsnog een productiedeal sloot ondanks interne geopolitieke meningsverschillen. Pas wanneer het handelsconflict is opgelost, zal de OPEC+ langzaam uiteenvallen, omdat nu de risico’s op de oliemarkt gewoonweg te groot zijn."

In mei daalden de Amerikaanse olieprijzen nog met maar liefst 16 procent, in navolging van een escalatie van het handelsconflict. Slechts de helft van de verliezen werden in juni weer goedgemaakt, nadat de relatie tussen de VS en Iran verslechterde, hetgeen mogelijk een effect heeft op de levering van olie. De futures op een vat West Texas Intermediate daalden vanochtend opnieuw, en wel met 1,5 procent tot 56,46 dollar.

Olieprijs naar 70 dollar

"De productieverlagingen door de OPEC en de voortgang van de gesprekken tussen Xi en Trump zullen voorlopig de olieprijs ondersteunen, zeker gezien de vraag in juli en augustus vaak aantrekt", aldus strateeg Ryan Fitzmaurice van Rabobank. Hij verwacht dat de prijzen voor een vat WTI in het derde kwartaal van dit jaar tot 70 dollar zullen stijgen, voordat er een stabilisering optreedt.

Het blijft ook de vraag of alle olieproducerende landen zich wel aan de productieafspraken zullen houden. Toch is energieanalist Anas Alhajji ervan overtuigd dat de doelstellingen worden behaald. "De daling in de olie-export uit Iran en Venezuela is zo groot door de Amerikaanse sancties, dat dit eventueel gesjoemel door andere olielanden compenseert."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,31 0,01
0,02
Olie (WTI) 56,42 0,33
0,59
pagehit