Olie (WTI)prijs

53,38
EUR
0,12
0,22%
<
Nieuws
Nieuws
>
<
Type
Brent
WTI
>
<
Toon in valuta
Euro
Dollar
>

Olie (WTI) Grafiek in EUR - 1 Jaar

Wat denkt u?

Olieprijs (Brent en WTI)

De olieprijs is de belangrijkste waarde op de internationale grondstoffenmarkten. Omdat ruwe olie internationaal de belangrijkste grondstof is, beïnvloeden met name de opkomende industrielanden als China, India en Latijns-Amerika de olieprijs, omdat zij door de economische groei en de daaruit voortvloeiende toename van het energieverbruik meer olie nodig hebben. De aanvoer van ruwe olie is beperkt en kan niet verder worden verhoogd, omdat het steeds moeilijker is geworden, vooral in de laatste jaren, om nieuwe oliereserves te vinden en te ontwikkelen. Daardoor heeft de prijs van olie een grote invloed op de internationale economische ontwikkelingen, omdat het dringend nodig is in alle geïndustrialiseerde landen en het aanbod beperkt is.

Ruwe olie is veruit de belangrijkste energiebron in de wereld en de olieprijs speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het bedrijfsleven en de industrie. Er zijn verschillende varianten ruwe olie. De belangrijkste type ruwe olie in Europa is Brent, die zijn naam ontleent aan het olieveld in de Noordzee, waar het wordt gewonnen. Brent olie is een bijzonder eenvoudig type ruwe olie, die van de Noordzee wordt getransporteerd via een onderzeese pijpleiding naar de olieterminal Sullom Voe op het Schote eiland Mainland. Van daaruit wordt de ruwe olie verzonden via olietankers.

Ruwe olie is, naast zijn primaire rol als belangrijke energiebron, een onmisbare grondstof voor de vervaardiging van kunststof. Bovendien wordt ruwe olie ook gebruikt in cosmetica en geneesmiddelen. Door de beperkte aanvoer van ruwe olie en de gestaag toenemende vraag, neemt ook de olieprijs gestaag toe. Aangezien ruwe olie nodig is voor de productie van andere grondstoffen is het de belangrijkste grondstof ter wereld. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schat het aandeel van ruwe olie, die wereldwijd wordt gebruikt voor de productie van grondstoffen, op 45 procent.

Doordat de olie-industrie zich in de afgelopen jaren nauwelijks heeft ontwikkeld als gevolg van het gebrek aan investeringskapitaal voor ontdekking, boren en verwerking van olie kan het aanbod nauwelijks voldoen aan de sterke vraag naar olie uit landen als de VS, China en India. In december 2005 meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie 83.300.000 vaten per dag bedraagt en zal blijven toenemen.

Internationaal zijn er veel verschillende soorten van ruwe olie, die elk verschillende kenmerken en prijzen hebben. Ruwe olie wordt gewonnen uit uiteenlopende gebieden als Alaska, de Noordpool, Saudi-Arabië en Libië. De ruwe olie wordt echter verhandeld op de termijnmarkten in Londen en New York. De meest verhandelde ruwe olie, die van groot belang is voor de VS, is de West Texas Intermediate (WTI), terwijl in Azië de Dubai Fateh van groot belang is. Andere belangrijke oliesoorten zijn Leona, Tijuana, Alaska North Slope, Zueitina of Urals.

Het belangrijkste handelscentrum voor de Europese Brent Crude Oil is de International Petroleum Exchange in Londen.

Laatste Olie (WTI) in EUR per BarrelRealtimekoers

Koers 53,38 EUR 0,12 EUR 0,22 %
Tijd 11:12
Handelsdatum 18-9-2019
Opening 53,26
Slot 53,26
Hoogste 53,83
Laagste 53,11
52 W. Hoog 69,65
52 W. Laag 38,37

Grondstoffen Top Performers

Koffie 1,01USD
8,41%
Palmolie 2.213,00MYR
3,17%
Veevoer 1,39USD
2,16%
Rhodium 2.175,00USD
2,11%
Diesel brandstof 1,27EUR
1,52%

Forward Curve Olie (WTI)