HEFBOOMBELEGGEN 29-6-2017 16:48:46

Alles wat je moet weten over beleggen met een hefboom


Fotobron: Flickr, Rafael Matsunaga. Bewerkt. (CC BY 2.0)

Door Joost Ramaer

1. Beleggen met een hefboom kan je winst opkrikken …

Stel, je koopt een aandeel Akzo Nobel op een koers van 75 euro. Stijgt het aandeel met 5 euro, dan kun je verkopen met een winst van 6,67 procent: 5 gedeeld door 75. Koop je het aandeel met 5 euro eigen geld en een lening van 70 euro, dan is je absolute rendement gelijk: 5 euro. Maar relatief is je winst veel groter: 5 gedeeld door 5 is 1, ofwel 100 procent. Daarom wordt de lening de 'hefboom' genoemd: hij krikt je relatieve rendement op.

2. … maar helaas ook je verlies vergroten

Helaas werkt de hefboom even hard de andere kant op. Als de koers van het aandeel Akzo Nobel in het bovenstaande voorbeeld niet stijgt maar daalt, zeg naar 70 euro, dan maakt de rechtstreekse belegger een verlies van 5 euro ofwel 6,66 procent. De hefboombelegger verliest ook 5 euro, maar relatief is zijn verlies veel groter: 5 gedeeld door 5 is 1 ofwel 100 procent.

3. Hefboombeleggen is dus een slecht idee?

Wel als je het stom aanpakt, ja. Stel dat de hefboombelegger die 70 euro had opgenomen van zijn doorlopend krediet met een rente van 4,5 procent. Zijn werkelijke verlies is dan 5 euro koersverlies plus 4,5 procent rente over 70 euro, ofwel 3,15 euro. Ruim acht euro in totaal. Zo moet je dat dus niet doen.

4. Wat is dan het voordeel van hefboombeleggen?

Het grote voordeel van hefboombeleggen is dat je het geld dat je beschikbaar hebt, veel harder kunt laten renderen. Als je 70 euro bijleent, kun je vijftien keer zoveel aandelen Akzo Nobel kopen als de belegger die de koers geheel uit eigen zak betaalt: 75 gedeeld door 5 is 15. Stijgt het aandeel met 5 euro, dan heb je dus 15 keer 5 is 75 euro absolute winst.

5. Hefboomwinst is fijn. Maar hoe voorkom ik hefboomverlies?

Door de hefboom op de juiste manier te lenen kun je je downside - je risico op een verlies - fors beperken. Dat weten de banken natuurlijk ook. Daarom hebben zij producten bedacht die aan deze wens tegemoet komen.

6. Groet de Turbo. En de Sprinter.

De Turbo is ooit geïntroduceerd door ABN AMRO. Later volgde ING Bank met Sprinters - behalve de merknaam identiek aan de Turbo's. Beide producten werden spoedig populair. ING verkoopt nog steeds Sprinters. De Turbo's worden inmiddels verkocht door BNP Paribas, een gevolg van de rampzalige overname van ABN AMRO in 2007 door Fortis, RBS en Banco Santander.

7. Hoe werken die Turbo's en Sprinters dan?

Koop je een Turbo of Sprinter op Akzo Nobel, dan koopt de uitgevende bank het onderliggende aandeel voor jou. Je betaalt maar een fractie van de koers. De rest schiet de bank voor. Dit heet het 'financieringsniveau'. De rente over die lening is veel lager, doordat grootbanken veel gunstiger kunnen lenen - bij ING momenteel bijvoorbeeld slechts 1,6 procent per jaar. Bovendien trekken de banken de ontvangen dividenden op de onderliggende aandelen af van de schuld. Die gaat daardoor geleidelijk omlaag, zonder dat de belegger daarvoor iets hoeft te doen.

8. Turbo's en Sprinters beperken het risico op verlies aanzienlijk

Turbo's en Sprinters werken met een zogenoemde stop-loss, die altijd iets boven het financieringsniveau ligt. Als de koers van Akzo Nobel daalt tot de stop-loss, dan verkoopt de bank het onderliggende aandeel en lost zij met de opbrengst het resterende financieringsniveau af. De Turbo of Sprinter houdt dan op te bestaan. De belegger in Turbo's en Sprinters kan dus nooit meer verliezen dan zijn eigen inleg - in bovenstaand voorbeeld 5 euro - minus de restwaarde. En deze producten hebben nog veel meer voordelen.

9. Met Turbo's en Sprinters kun je beleggen in zowat alle denkbare waarden

Aandelen. Obligaties. Grondstoffen. Indices. Valuta's. Met Turbo's en Sprinters kun je meespelen in zowat alle denkbare beleggingscategorieën. BNP Paribas heeft momenteel ruim drieduizend verschillende Turbo's op 250 onderliggende waarden in de aanbieding. Bij ING is de keus niet heel veel kleiner.

10. Met Turbo's en Sprinters kun je ook short gaan

Er zijn ook talloze Turbo's en Sprinters Short te koop. Met deze producten kun je dus zowel inspelen op een stijgende als op een dalende markt. Net zoals jij denkt dat die zich gaat ontwikkelen.

11. Turbo's en Sprinters kun je even gemakkelijk kopen en verkopen als aandelen, tegen even lage kosten

De uitgevende banken treden op als market makers in deze producten. Daardoor kun je ze net zo gemakkelijk verhandelen als aandelen. Via de uitgevende banken, maar ook via goedkope en efficiënte brokers als Binck en DeGiro. De markt in Turbo's en Sprinters is dus net zo liquide als die in aandelen. En de aan- en verkoopkosten zijn net zo laag.

12. Turbo's en Sprinters zijn transparant

De koersen van Turbo's en Sprinters zijn net zo gemakkelijk te volgen als die van aandelen, via dezelfde toegankelijke openbare bronnen - finanzen.nl bijvoorbeeld. Bovendien bewegen ze één op één mee met de koersen van hun onderliggende waarden. Je hoeft dus geen ingewikkelde rekensommen te maken om je winst of verlies te bepalen.

13. Turbo's en Sprinters zijn simpeler, minder riskant en goedkoper dan opties

Natuurlijk kun je ook met opties inspelen op je verwachting dat de koers van Akzo Nobel zal stijgen of dalen. Maar opties zijn vaak duur door de hoge premies die erin verwerkt zitten. Zo kostte de Juni-call 82 Akzo Nobel 2,90 per stuk. Doordat je opties alleen per honderd kunt kopen, vergde die een inleg van 290 euro. Dat hele bedrag was je kwijt geweest als Akzo Nobel bij afloop van de optie onder de 82 euro had genoteerd. Turbo's en Sprinters blijven bestaan zolang ze hun stop-loss niet bereiken.

14. Turbo's en Sprinters zijn ook zeer geschikt voor Buy & Hold-beleggers

ING heeft alleen al op Akzo Nobel twintig Sprinters Long uitstaan. Allemaal met hun eigen financieringsniveau. Hoe lager je het financieringsniveau kiest, hoe kleiner de kans dat de Sprinter waardeloos afloopt. Natuurlijk werkt de hefboom dan ook navenant minder: je legt immers meer eigen geld in. Maar altijd nog minder dan wanneer je het aandeel uit eigen zak koopt. Bij ING kun je gaan tot een Sprinter Long 14,1 op Akzo Nobel. En het mooie is: naarmate je zo'n relatief veilige Sprinter of Turbo langer vasthoudt, neemt je financieringsniveau vanzelf steeds verder af door de uitgekeerde dividenden.

15. Met hefboomproducten kun je je eigen risico-rendementsverhouding bepalen

We zagen hiervoor al dat je kunt kiezen voor veiliger en meer riskante Turbo's en Sprinters. ING biedt tegenwoordig ook Sprinters Long en Short BEST aan - de afkorting staat voor Barrier Equals Strike. Bij Sprinters BEST is de stop-loss gelijk aan het financieringsniveau. Er is dus geen restwaarde. BNP Paribas heeft zelfs Boosters in de aanbieding, met nog veel hogere hefbomen. De bank zegt er met nadruk bij dat die eigenlijk alleen geschikt zijn voor day traders. Al met al is de keus zo groot, dat je een risico-rendementsverhouding kunt fine-tunen die precies past bij jouw situatie en beleggingsdoel.

Wat denkt u?

pagehit