ETF 15-11-2016 14:30:29

BlackRock: Europese en Amerikaanse etf-beleggers niet eensgezind

Amerikanen zelf lijken nogal te spreken over aandelen uit eigen land en belegden voor 8,6 miljard dollar in etf’s die Amerikaanse aandelen volgen. Vooral grote namen uit de hoofdgraadmeter S&P 500 stonden op de radar van beleggers. Europese beleggers trokken juist 0,4 miljard dollar terug uit de Amerikaanse aandelenmarkten.

"In het licht van de komende Amerikaanse verkiezingen was de in- en uitstroom van Amerikaanse aandelen volatieler dan in het derde kwartaal, maar over de hele maand bezien was de beleggingsstroom per saldo toch positief", aldus topstrateeg Ursula Marchioni van iShares EMEA.

Ook had de uitslag van de verkiezingen in Amerika tot gevolg dat de instroom in goud in oktober in een stroomversnelling kwam. "De instroom in goud […] bereikte deze maand bijna een miljard dollar, doordat beleggers op zoek zijn naar een veilige beschutting voor de politieke onzekerheid die onder meer veroorzaakt wordt door de Amerikaanse verkiezingen", aldus de topstrateeg.

Bedrijfsobligaties in trek

Bij Europese beleggers waren bedrijfsobligaties deze maand favoriet: er werd door hen 730 miljoen dollar gestopt in indextrackers die bedrijfsobligaties gericht op de eurozone volgen. Bovendien investeerden zij 600 miljoen dollar via etf's in Amerikaanse bedrijfsobligaties.

En daar lopen Amerikanen juist niet warm voor. Beleggers uit de Verenigde Staten haalden maar liefst 1,5 miljard dollar uit de bedrijfsobligatiemarkt en gaven de voorkeur aan brede Amerikaanse en Europese obligatieportefeuilles.

Over de Europese bankensector maken beleggers zich ook nog steeds grote zorgen, waardoor BlackRock opmerkte dat er "vrijwel geen" instroom was in Europese financials in oktober. Wel werd er vanuit Europa circa 417 miljoen dollar in Amerikaanse financials gestoken.

Wat denkt u?

pagehit