Gesponsord door Vontobel 31-10-2017 11:20:41

Investeringsidee: ING Groep

Uit een recente rondgang door Bank of America Merrill Lynch onder fondsmanagers wereldwijd komt naar voren dat het sentiment over aandelen in de eurozone zeer positief is. Van de ondervraagde managers verwacht 57% dat de Europese economie in de komende twaalf maanden verbetert. Dit is fors meer dan de 46% van september. Zij geven dan ook aan dat ‘long’ gaan in Europese aandelen een van de meest uitgevoerde transacties is.

De belangrijkste reden voor de verwachting van een verder economisch herstel in Europa is volgens Bank of America Merrill Lynch een wereldwijd economische versnelling, gevolgd door een herstel van de consumentenvraag in de eurozone en een stijging van de kapitaaluitgaven.

De ondervraagde fondsmanagers stellen verder dat zij aandelen in Duitsland en Frankrijk het meest koopwaardig vinden, gevolgd door Nederland, Zweden en Spanje.

Grootste risico

Het grootste risico dat de fondsmanagers zien is een politieke misstap door de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank, gevolgd door de geopolitieke risico’s rondom Noord-Korea en het gevaar van een crash op de wereldwijde obligatiemarkten.

Eind mei van dit jaar schreven wij nog over de positieve eerstekwartaalcijfers van ING Groep. Deze trend wist het bedrijf in het tweede kwartaal door te trekken. De nettowinst steeg op jaarbasis met 5,9% tot EUR 1.37 miljard, terwijl het onderliggend resultaat voor belastingen nagenoeg gelijk bleef op EUR 1,99 miljard. Verder gaf ING het afgelopen kwartaal voor EUR 6,4 miljard aan nieuwe leningen uit, terwijl er voor EUR 5,3 miljard aan spaargeld werd geïncasseerd. Op 2 november worden de derdekwartaalcijfers gepresenteerd.

Eind september verhoogde kredietbeoordelaar Moody’s zijn rating voor ING Bank van A1 naar Aa3, terwijl de rating voor ING Groep werd gehandhaafd op Baa1. De verhoging is volgens Moody’s gebaseerd op de verwachting van een significante uitgifte van kapitaal en aanvullende schulden, om op deze manier te voldoen aan toekomstige wettelijke eisen.

Een eerste stap om de kapitaalspositie te verbeteren zette ING op 15 oktober door voor USD 500 miljoen aan eeuwigdurende obligaties af te lossen. Verder stelde Moody’s dat Nederlandse banken, in tegenstelling tot Europese sectorgenoten, dankzij doorgevoerde kostenbesparingsprogramma’s efficiënter zijn geworden. Toekomstige ontwikkelingen moeten echter worden afgewacht.

Brexit

Een van de risico’s voor ING is de Brexit. Waar veel financiële instellingen besloten om activiteiten over te hevelen van Londen naar andere Europese steden, koos ING er vorig jaar juist voor de handelsvloeren in Amsterdam en Brussel naar Londen te verplaatsen. Vooralsnog is onduidelijk wat de uitkomsten van de Brexit-onderhandelingen tussen De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen zijn en de impact daarvan.

Vontobel-producten op ING zijn verkrijgbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee ING

ING BEST Turbo Long

ING BEST Turbo Long

ING BEST Turbo Short

ING BEST Turbo Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Wat denkt u?

Aandelen in dit artikel

ING Group 10,00 2,75% ING Group

Indices in dit artikel

AEX 558,24
-0,01%
pagehit