Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 20-12-2016 13:40:12

‘Bodem obligatiemarkt mogelijk bereikt’


Fotobron: Freeimages.com

Afgelopen week koerste het rendement op Amerikaanse tienjaars staatsobligaties rond de 2,60 procent. Dinsdag is het rendement 2,57.

Marktanalist Jonathan Krinsky van MKM Partners analyseert al sinds 1965 de jaarlijkse bewegingen op de obligatiemarkt en constateert een bullish patroon in de rendementen op tienjaars staatsobligaties.

"Eerder dit jaar koersten de rendementen onder het niveau van 1,64 procent van 2015, maar inmiddels komt het rendement juist boven de topniveaus van vorig jaar uit", aldus Krinsky. Mochten de rendementen het jaar afsluiten boven 2,50 procent, dan is er volgens de analist dit jaar sprake een zogenoemd bullish outside year. En dat is in 35 jaar nog niet voorgekomen.

Een dergelijk outside year betekent dat een belegging in een bepaalde periode zowel onder de laagste niveaus als de hoogste niveaus van de vorige periode is gekomen. Technische analisten zien zo’n patroon als een bullish signaal, een teken dat de rendementen volgend jaar verder kunnen stijgen.

In juli van dit jaar bereikte het rendement op de Amerikaanse tienjaars staatsobligaties het laagste niveau ooit op 1,36 procent. Sindsdien heeft er een flink herstel plaatsgevonden in de afgelopen maanden, waardoor veel analisten denken dat de bodem is bereikt.

Evenwel vragen analisten van TopDownCharts zich af hoe duurzaam het herstel is. De marktvorsers sluiten niet uit dat de niveaus van juli dit jaar nog een keer getest kunnen worden.

Het langzame herstel van de wereldeconomie en de matige inflatie zorgen al sinds de crisis van 2008 voor lagere rendementen op langetermijnobligaties.

Wat denkt u?

pagehit