Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 9-11-2018 17:15:32

Amerikaanse obligaties ogen weer aantrekkelijk - aantrekkelijker dan aandelen - indicator staat op groen voor het eerst sinds crisis

(finanzen.nl) - Voor het eerst sinds de financiële crisis staat het sein voor Amerikaanse obligaties weer op groen. Dat sein is de Sharpe-ratio. Een indicator die het rendement van een belegging afzet tegen het risiconiveau. De Amerikaanse obligaties zouden weer aantrekkelijk zijn, volgens JPMorgan. Aantrekkelijker dan aandelen.

John Bilton, hoofd van JPMorgan Asset Management is verantwoordelijk voor de wereldwijde multi-asset strategie van de vermogensbeheerder. De verschuiving in de Sharpe-ratio biedt portefeuillemanagers een unieke kans, denken de analisten van JPMorgan. De vermogensbeheerder beheert 1,7 biljoen dollar aan vermogen.

Normaal gesproken bieden aandelen meer rendement vergeleken met het gelopen risico dan obligaties. Dat is niet langer het geval voor de Amerikaanse markten, zei JP Morgan’s Bilton deze week tegen Business Insider.

Econoom William Sharpe is de bedenker van de ratio. In de jaren '60 maakte hij een hulpmiddel voor beleggers om beleggingen te selecteren met goede risico-/rendementsverhoudingen.

Een omkering van de Sharpe-ratio ten gunste van obligaties is niet meer voorgekomen sinds de financiële crisis van 2007-2009. De aandelenmarkt werd toen zwaar geraakt, meldde Bilton aan Business Insider. Beleggingsstrateeg John Bilton sprak over marktkansen samen met collega strateeg Karen Ward tijdens de jaarlijkse presentatie JPMorgan’s vooruitzichten voor de kapitaalmarkten deze week.

In Europa is situatie anders

Het fenomeen is alleen zichtbaar in de VS en is volgens JPMorgan terug te voeren op de verkrapping van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. De Fed verhoogde de rente zes keer in de afgelopen jaren. De belangrijkste rentevoet van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt nog onder nul procent, de basisrente in het Verenigd Koninkrijk op slechts 0,75%.

"De Amerikaanse markt biedt beleggers de mogelijkheid het risico in hun portefeuilles te verlagen, terwijl het rendement in feite gelijk blijft", aldus Ward, tegen Business Insider.

"Het rendement op wereldwijde obligaties begint zich te herstellen, geleid door de VS. Dat geeft ons als portefeuillemanagers keuzes", vulde Bilton aan.

Wat denkt u?

pagehit