Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 22-8-2016 11:44:57

Bestuur van Google en Berkshire Hathaway onder vuur: te veel oud, grijs en man

De bedrijven staan onder druk om hun raden van bestuur van vers bloed te voorzien. Hun bestuursleden zitten dusdanig lang op hun plek dat een belangrijk adviesbureau voor aandeelhouders, ISS, overweegt om ze kritisch tegen het licht te houden.

Institutional Shareholder Services (ISS) is een van de grootste stemadviesbureaus voor aandeelhouders ter wereld en voert ieder jaar een enquête uit onder zijn leden. Daarin worden aandeelhouders bevraagd over belangrijke thema’s die ISS mee laat wegen in zijn stemadviezen.

Vijf jaar geen verversing

Dit jaar wordt leden gevraagd hoe zij aankijken tegen bedrijven die de afgelopen 5 jaar geen verversing hebben gehad in hun raden van bestuur. Toplui blijven hierdoor vaak al snel 10 tot 15 jaar lang op hun positie.

Bovendien wordt er gevraagd wat aandeelhouders vinden van bedrijven die geleid worden door besturen waarvan het merendeel van de leden al meer dan 10 jaar op hun post zit. De resultaten vormen de basis van de richtlijnen waarop ISS zijn adviezen baseert.

Zakenkrant Financial Times ontdekte dat één op de vier bedrijven die ISS volgt, geleid worden door topmannen en vrouwen die al lang op hun post zitten. Anders gezegd hebben de mogelijk nieuwe richtlijnen van ISS invloed op het stemgedrag bij een kwart van de bedrijven die ISS volgt.

Alphabet en Berkshire Hathaway springen in het oog

De meest in het oog springende bedrijven met een langzitters in de raad van bestuur is Alphabet. Vijf van de leden van bestuur zitten al meer dan 15 jaar op hun post, waaronder oprichters Larry Page en Sergey Brin. Ook het beleggingsvehikel van superbelegger Warren Buffett, Berkshire Hathaway grossiert in langzitters. Een van de meest verse benoemingen daar is die van Bill Gates 11 jaar geleden. Topmannen Warren Buffett en Charlie Munger zitten al meer dan 20 jaar op hun post.

Beleggers kijken extra kritisch naar besturen die vooral bestaan uit witte mannen die al jaren op hun plek zitten. Diversiteit in de raad van bestuur wordt steeds belangrijker.

In Financial Times licht ISS hierover toe: "het is belangrijk dat er regelmatig vers bloed bijkomt in het bestuur van bedrijven. Dat één of twee toplui lang op hun post zit is dan niet zo’n issue. Het moet een goede mix zijn."

Wat denkt u?

pagehit