Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 13-12-2016 09:42:42

BlackRock waarschuwt voor pijn op obligatiemarkt


Fotobron: Freeimages.com

Volgens BlackRock zorgen stijgende inflatie en lonen, gecombineerd met een sterke economische groei ervoor dat vooral Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd onder druk komen te staan, zo merkte Business Insider op.

De vermogensbeheerder adviseert beleggers dan ook te kiezen voor obligaties met een kortere looptijd, om weerstand te kunnen bieden tegen hoge volatiliteit op de obligatiemarkt.

Eerder nog hield BlackRock een neutraal advies aan voor obligaties, maar de vermogensbeheerder verlaagde dit advies recent naar Onderwogen vanwege de niet al te rooskleurige verwachtingen voor de obligatiemarkt.

Sinds de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen begin november, kwamen obligaties met een lange looptijd flink onder druk te liggen. De nieuwe president van Amerika is van plan om belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur, wat zal leiden tot een hogere inflatie en meer renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. En dat speelt obligaties niet in de kaart.

BlackRock is verder minder te spreken over Europese bedrijfsobligaties, omdat ze duur zijn en de Italiaanse bankensector nog steeds voor veel onzekerheid zorgt.

Kansen in opkomende markten

BlackRock is terughoudender geworden over obligaties, maar ziet juist kansen in Japanse aandelen, mede vanwege de zwakkere yen, een sterk beleid van de centrale bank en een "aandeelhoudersvriendelijk bedrijfsklimaat".

Ook over schulden en aandelen uit opkomende landen, inclusief China, is de Amerikaanse vermogensbeheerder nog steeds over te spreken, ondanks dat er zorgen zijn of deze landen met hoge schulden daadwerkelijk de hogere rentes en financieringskosten in de rest van de wereld kunnen verwerken.

Wat denkt u?

pagehit