De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 16-11-2016 12:57:55

'Decennialange stierenmarkt in obligaties is voorbij'


Fotobron: Freeimages.com

De verkoopgolf in obligaties die volgde op de overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump markeert het einde van de stierenmarkt in vastrentende waarden die in de jaren 80 begon. Dat zegt Bill Miller, fondsmanager bij LMM, tegen zakenzender CNBC.

"Naar mijn mening is de 35-jarige bull-markt in obligaties voorbij", aldus Miller. "Beleggers zullen geld gaan verliezen op obligaties en de over-investeringen in obligaties zullen net als in 2013 richting de aandelenmarkten gaan."

In september adviseerde Miller al om 'short' te gaan op Amerikaans staatspapier en longposities, waarmee wordt gespeculeerd op koersstijgingen, in te nemen op de S&P 500-index.

Medestanders

Miller is niet de enige die het einde van de opgaande beweging op de obligatiemarkt voorspelt. Econoom Henry Kaufman verklaarde eerder deze week al in de Financial Times dat de huidige stierenmarkt in obligaties is afgelopen.

Ook de befaamde hedgefondsmanager Ray Dalio zei deze week dat de obligatieprijzen waarschijnlijk een 30-jarige top hebben bereikt en de economen van Deutsche Bank schreven afgelopen zomer al dat het 35-jarige feestje op de obligatiemarkten het einde nadert.

'Turbulentie op aandelenmarkt'

Andere strategen waarschuwen daarentegen dat de verkoopgolf op de obligatiemarkt op korte termijn ook voor problemen kan zorgen op de aandelenmarkten.

Wat denkt u?

pagehit