De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ANGST 10-1-2017 13:03:51

Dit Noorse beleggingsfonds gaat altijd van het ergste uit en dat lijkt zijn vruchten af te werpen


Fotobron: Flickr, amboo who?

De huidige lage rentetarieven en de recente serie aan politieke schokken, zetten beleggingsfondsen op scherp. Kommunal Landspensjonskasse (KLP), de grootste levensverzekeraar van Noorwegen, heeft zijn strategie hierop aangepast: wees overal bang voor.

De marktreactie op de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een bewijs dat het idee werkt, aldus topman Aage Schaanning van KLP, die 450 miljard Noorse kroon (omgerekend circa 49,9 miljard euro) onder beheer heeft. Het pensioenfonds van KLP had afgelopen jaar in het derde kwartaal een rendement van 4,4 procent.

"Hoe de markten zullen reageren op één gebeurtenis is heel moeilijk te voorspellen", aldus de topman tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg. "We nemen geen posities in op basis van losse gebeurtenissen."

Protectionisme

De grootste angst van KLP is momenteel of Europa wel opgewassen is tegen de protectionistische maatregelen die Trump wil nemen, zeker in het licht van de verkiezingen in diverse Europese landen. KLP wil een slaatje slaan uit de slechtste scenario's. "Als iemand aan meer protectionisme denkt, dan is dat niet goed voor degenen die geld beheren", zo stelt Schaanning. "Het is een risico voor de rendementen in de kapitaalmarkten."

KLP alloceerde 67 procent van zijn fondsvermogen naar vastrentende waarden, 20 procent naar aandelen en 13 procent naar vastgoed.

Schaanning zegt dat KLP vanwege de lage rentes "zeer voorzichtig" moet zijn met het alloceren naar aandelen en vastgoed. Volgens de topman is het opgeven van liquiditeit een goede manier voor beleggers om goede resultaten te krijgen op de lange termijn. "Gevarieerde illiquide vastrentende waarden zijn aantrekkelijk."

Wat denkt u?

pagehit