Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 11-1-2017 10:21:37

Dit cijfer is volgens Bill Gross belangrijker dan de Dow op 20.000


Fotobron: YouTube, Fox Business

In zijn maandelijkse brief aan klanten schrijft de fondsbeheerder bij Janus Capital dat beleggers in 2017 vooral moeten letten op de Amerikaanse tienjaarsrente. Volgens Gross is het namelijk van cruciaal belang voor de zowel de obligatiemarkt als de aandelenkoersen of de rente op het tienjarige Amerikaanse staatspapier de 2,6 procent zal doorbreken. De rente bedraagt momenteel ongeveer 2,39 procent.

"Als de 2,6 procent opwaarts wordt gebroken... dan is een seculiere 'beren'-obligatiemarkt begonnen," zegt Gross. "Houd het 2,6 procent-niveau in de gaten. Dat is veel belangrijker dan de Dow op 20.000 punten. Veel belangrijker dan een olieprijs van 60 dollar per vat. Veel belangrijker dan de dollar/euro-pariteit op 1,00. Het is de sleutel tot de rentestanden en wellicht de aandelenprijzen in 2017."

Neerwaartse trendlijn

Volgens Gross zit de Amerikaanse tienjaarsrente sinds 1987 in een neerwaartse trendlijn. Als dat kanaal wordt gebroken, pas dan op, is de waarschuwing van de obligatiekoning. "Beleggingsgeluk of -wanhoop liggen voor ons in de komende twaalf maanden, afhankelijk van of dat kanaal wordt gebroken", aldus Gross.

De obligatierentes zijn sinds het dieptepunt begin juli vorig jaar gestaag gestegen. De stijging werd gedreven door een aantal factoren, waaronder de verwachtingen dat het beleid van aankomend president Donald Trump de economische groei en de inflatie zal aanjagen.

Ook de verwachting dat de Federal Reserve dit jaar de rente twee of drie zal verhogen stuwt de rentes op de obligatiemarkt.

10-jaarsrente kortstondig boven 2,6 procent

De Amerikaanse tienjaarsrente doorkruiste de 2,6 procent kortstondig op 15 december, maar viel daarna weer terug nadat de rally op de aandelenmarkten wat stoom verloor en de markten richting het einde van het jaar nog maar weinig beweging lieten zien.

Hoewel Gross zich zorgen maakt over de stijgende rente, is hij sceptisch dat de economische groei onder Trump zal voldoen aan de optimistische prognoses. Deutsche Bank voorspelde onlangs dat het tempo van de economische groei onder Trump zou kunnen verdubbelen, maar Gross heeft zijn twijfels.

"New Normal" nog altijd geldig

Hij gelooft dat de theorie van het "nieuwe normale" nog steeds geldt, waarbij de rendementen gedempt zullen worden in een omgeving van een lage groei. Gross stond samen met zijn voormalige Pimco-partner Mohamed El-Erian aan de wieg van de 'new normal'-theorie.

"Het beleid van Trump zal mogelijk een tijdelijke versnelling in de komende jaren veroorzaken, maar een groei van 2 procent op langere termijn lijkt nog altijd van toepassing en een dergelijke groei zal de groei van de bedrijfswinsten belemmeren en de opwaardering van risicovolle activa vertragen", aldus Gross.

De obligatielegende heeft het echter niet altijd bij het rechte eind. In augustus waarschuwde Gross zijn klanten voor zowel aandelen als obligaties en adviseerden hen om zich in plaats daarvan te richten op reële activa zoals goud en onroerend goed. Sindsdien is de S&P 500-index met 4,8 procent gestegen en is de goudprijs met 13,6 procent gedaald.

Wat denkt u?

pagehit