Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 2-12-2016 17:02:11

'Draghi gaat nog half jaar door met QE van 80 miljard per maand'


Fotobron: Flickr, ECB licence CC BY-NC-ND 2.0

De ECB koopt momenteel maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties (QE). Het huidige programma duurt tot en met maart volgend jaar. Volgende week donderdag is de volgende vergadering van het bestuur van de ECB met aansluitend een persconferentie van Mario Draghi.

Politieke onrust

Economisch ziet de situatie in de eurozone er wat rooskleuriger uit dan enkele maanden geleden. Zo trekt de economische groei aan en is de werkloosheid aan het dalen. Helaas gooit de politiek mogelijk roet in het eten. Het Italiaanse referendum van aanstaande zondag veroorzaakt onrust op de financiële markten en kan de stabiliteit van het Italiaanse bankwezen in gevaar brengen, zeker wanneer er 'nee' gestemd wordt, zoals wordt verwacht. Ook de stabiliteit van de eurozone kan daarmee opnieuw in gevaar komen. De ECB staat overigens klaar om na een 'nee'-stem extra Italiaanse staatsobligaties op te kopen om de yields een beetje in toom te houden.

Brexit

Behalve het referendum in Italië zorgt ook de Brexit voor onrust op de markt, aangezien nog altijd niet duidelijk is hoe een Brexit eruit zal zien en wat de economische gevolgen zullen zijn.

Inflatie veel te laag

Sommige economen verwachten dat de ECB vanaf maart minder obligaties zal opkopen. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk, aangezien de inflatiedoelstelling van 2 procent nog lang niet in zicht is. De inflatie in de eurozone komt dit jaar naar verwachting uit op slechts 0,2 procent. Voor volgend jaar wordt een inflatie van 1,3 procent verwacht. Waarschijnlijk zal de inflatie voor 2019 niet op 2 procent uitkomen.

Wat denkt u?

pagehit