Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RECESSIE 11-1-2019 15:20:53

'Economie Italië neigt naar recessie'

(finanzen.nl) - Analisten van ING zien voorbodes van een 'technische recessie' in Italië.

De krimp, afgeleid uit cijfers van Interstat was klein in het derde kwartaal, namelijk 0,1 procent van het bruto binnenlands product. Maar als de indicaties niet bedriegen, zou ook het vierde kwartaal weer op min 0,1 procent kwartaal-op-kwartaal kunnen uitkomen.

Recessie

Technisch spreek je bij twee kwartalen krimp over een recessie. De Italiaanse economie kampt in november met dezelfde problemen als Duitsland en Frankrijk, denkt senior econoom Paolo Pizzoli van ING.

De Italiaanse krimp in de maand november was 1,6 procent, gecorrigeerd voor het seizoen. Dat is de grootste krimp sinds 2014.

Brede daling, één witte raaf

Alleen de farmaceutische industrie wist te groeien in november,die boekte 1,3 procent groei op jaarbasis.

De productie van machines en installaties verloor kromp -2,2 procent (jaar op jaar). De transportmiddelen, aan het begin van het jaar nog een grote groeier, kwamen op -4,3 procent uit. Bouwgerelateerde sectoren hadden het helemaal zwaar. De hout en papier sector met een krimp van 10,4 procent deed het het slechtst.

ING rekent nu met een krimp van de Italiaanse economie van 0,1 procent in het vierde kwartaal en dus met een technische recessie in Italië.

Wat denkt u?

pagehit