De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 23-11-2016 12:19:43

Europese Centrale Bank wil meer obligaties uitlenen aan banken


Fotobron: Flickr, ECB licence CC BY-NC-ND 2.0

Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op centraal bankiers die anoniem willen blijven.

De ECB koopt elke maand 80 miljard euro aan staatsobligaties op in het kader van de kwantitatieve verruiming (QE). Inmiddels heeft de ECB al voor een biljoen euro (duizend miljard) aan staatsobligaties op de balans staan.

Zonder veel overdrijving zou je wel kunnen stellen dat de ECB de hele markt dreigt op te zuigen. Dat zou negatieve effecten kunnen hebben op banken, want die gebruiken vaak staatsobligaties om leningen af te dekken - zogenaamde repo loans. Als er te weinig staatsobligaties in omloop zijn, kunnen banken dus moeilijker obligaties gebruiken als onderpand. Dat zou weer een negatief effect hebben op investeringen in de reële economie, die nu juist nodig zijn om de inflatie aan te jagen.

Makkelijker

Daar is gelukkig al een oplossing voor, want de ECB leent staatsobligaties uit aan banken, die deze op hun beurt weer als onderpand kunnen gebruiken voor repo loans. Volgens bronnen wil de ECB dat nu makkelijker maken, bijvoorbeeld door de obligaties langer aan de banken uit te lenen, of door meer vormen van onderpand te accepteren.

8 december

Het plan zou op de vergadering staan voor de ECB-vergadering van 8 december. Dan buigt het bestuur zich naar verwachting overigens ook over het grootschalige opkoopprogramma (QE).

Grote vraag

Door de grote vraag naar Duits schuldpapier tikten vanochtend de yields op tweejarige bunds het laagste niveau sinds 1990 aan.

Wat denkt u?

pagehit