De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 28-11-2016 14:19:33

'Griekenland wil vaste rente op leningen'


Fotobron: freeimages.com

ATHENE (AFN) - Dat meldt persbureau Reuters maandag op gezag van bronnen op de obligatiemarkt. De Grieken hebben de afgelopen jaren voor in totaal 228 miljard euro aan leningen ontvangen, van met name de overige eurolanden.

De eurolanden hebben daarvoor twee noodfondsen in het leven geroepen, die geld lenen op de kapitaalmarkten. Zelf kunnen de Grieken dat niet door de slechte financiële situatie van hun land.

De variabele rente die de fondsen betalen op hun schuldpapier, wordt doorberekend aan Griekenland. De regering in Athene vreest dat de leenkosten de pan uit gaan rijzen als de rente weer stijgt. Daarom dringt zij nu de rente nog extreem laag is aan op vaste tarieven. Dat moet helpen de schuld draaglijker te maken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde eerder dit jaar al voor de Grieken met een vaste, lage rente te helpen hun schuldenberg af te bouwen tot een houdbaar niveau. Het IMF kreeg daarvoor de handen evenwel niet op elkaar, omdat de eurolanden dan zelf op zouden moeten draaien voor eventuele verliezen bij de noodfondsen.

Wat denkt u?

pagehit