Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DOLLAR 16-2-2018 10:26:49

Het is niet normaal dat Amerikaanse rente stijgt en de dollar daalt, maar waarom gebeurt het dan?


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) De Amerikaanse tienjaarsrente nadert de kaap van 3%. De rente die Washington moet betalen om tien jaar geld te lenen, staat vrijdagochtend op 2,91 procent. Een dag eerder was dat 2,94 procent, de hoogste stand in vier jaar. In korte tijd is de rente met een half procent gestegen. Volgens analisten vooral omdat wordt gerekend op meer inflatie.

Terwijl de Amerikaanse rente een duidelijke opwaartse trend laat zien, daalt de dollar in waarde. De dollar index, die de waarde van de munt uitdrukt ten opzichte van 6 andere belangrijke valuta, daalde vorig jaar 10% en dit jaar 4%. Vooral ten opzichte van de yen heeft de greenback flink aan waarde ingeleverd. Dat is opvallend, want een hogere rente leidt doorgaans tot een sterkere munt.

Stijgende inflatieverwachting

Dit jaar is de stijgende inflatieverwachting slechts voor 20 procent verantwoordelijk voor de hoge rente, stellen drie valuta-experts van ING in een rapport. Het leeuwendeel van de stijging komt op conto van de hogere termijnpremie. Dat is de extra compensatie voor het kredietrisico dat beleggers in obligaties met lange looptijden eisen.

De breuk in de relatie tussen de dollar en de rente is begin dit jaar ontstaan. Het betekent dat beleggers minder vertrouwen hebben in de kracht van de Amerikaanse economie op lange termijn. Dat kan weleens het gevolg zijn van het fiscale beleid van Donald Trump, stelt ING. Het overheidstekort loopt naar verwachting op door het voornemen van Washington om de komende twee jaar bijna 300 miljard dollar te investeren, terwijl bedrijven en burgers 1.500 miljard minder belasting hoeven te betalen.

Andere analisten geloven niet in de uitleg van verlies van vertrouwen, maar wijzen erop dat de wereldeconomie harder groeit, waardoor andere centrale banken dan de Fed hun ruimhartige geldbeleid kunnen afbouwen. Daarvan profiteren de euro en yen ten koste van de dollar doordat investeerders op zoek gaan naar interessantere markten dan de Verenigde Staten.

Vier renteverhogingen

De markt is inmiddels ervan overtuigd dat de Federal Reserve volgende maand de rente zal verhogen. Een meerderheid van de beleggers verwacht een nieuwe rente-ingreep in juni. Bij de start van 2018 waren vier renteverhogingen in 2018 nog niet de consensus, maar inmiddels is dat het geval. Desondanks verwachten de valuta-experts van ING dat de dollar verder in waarde zal verzwakken de komende jaren.

Wat denkt u?

pagehit