Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIE 6-8-2018 13:03:06

Is vlakke rentecurve voorbode van nieuw onheil op financiële markten


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) Business Insider-redacteur Jim Edwards dook in de rentemarkt. Hij vergeleek de korte en de lange rente in de Verenigde Staten. De rentestanden liggen nu wel heel dicht bij elkaar. Nog even en de korte rente is hoger dan de lange rente. Geldt de oude vuistregel nog dat een 'omgekeerde' rentecurve een voorbode is van een economische recessie?

Waarom zou je als belegger naar de rentecurve kijken?

De rentecurve van de obligaties werd in het verleden gezien een teken van een dreigende recessie. Wanneer het rente-rendement van de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie gelijk wordt of lager is dat van de 2-jarige obligatie, volgen in de Verenigde Staten vaak recessies.

De 'curve' is de lijn die het verschil tussen de Amerikaanse tien- en tweejaars rente weergeeft. Op dit moment neigt die lijn naar nul. Als de lijn onder nul komt - een 'inversie' waarbij het rendement op de tweejarige obligatie groter is dan de 10-jaars - dan is dat traditioneel een signaal dat er iets heel mis is op de markt.

Waarom? Zo'n vlakke of negatieve rentecurve suggereert dat beleggers geloven dat het voor hen risicovoller is om geld in kortlopende obligaties te houden dan in obligaties die over tien jaar aflossen. Daarom 'eisen'ze een hogere rentevergoeding op korte obligaties dan op lange. Het dat gaat tegen het gezond verstand in. Want waarom zou een belegger meer zekerheid hebben over 2028 dan over 2020? Wanneer de rentecurve dus omkeert, geeft dit aan dat er iets zeer riskants gebeurt op de korte-termijn markten en dat onzekerheid heerst.

Diverse grootbanken verwijzen de voorspellende waarde van de rentecurve naar rijk der fabeltjes

Zakenbank UBS stelt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Ja, de Amerikaanse lange en korte rente liggen nu kort bij elkaar. Maar 'Dit keer is alles anders', voegt UBS er met een knipoog aan toe. Het is een grap voor insiders. Beleggers die in het verleden stelden dat economische wetten niet meer golden, kregen nogal eens klappen op de beurs.

Maar de voorspellende waarde van een omgekeerde rentecurve berust op een mythe, zegt UBS. Hoofdeconoom van UBS global wealth management Paul Donovan voert twee argumenten aan om de curvetheorie naar het land der fabeltjes te verwijzen. De eerste is dat obligatiehandelaren meer van de markt zouden weten dan bijvoorbeeld economen of andere partijen. Hij gelooft niet in magische marktkennis van obligatiehandelaren. Zijn tweede argument is dat het vreemd zou zijn als de curvetheorie wel recessies in de Amerikaanse markt kan voorspellen, maar in andere markten niet. "Hoe kan de Japanse economie recessie op recessie meemaken en géén omgekeerde rente curve hebben laten zien?"

Ook David Kelly, strateeg bij JPMorgan Asset Management gelooft niet meer in de voorspellende waarde van de rentecurve. De centrale banken doorkruisen met obligatieopkoopprogramma's het echte rentebeeld, denkt hij. Door de quantative easing en het grootschalig opkopen van obligaties in de nasleep van de kredietcrisis in 2008, zijn de lange rentes kunstmatig laag. Ze geven volgens Kelly geen goed economisch beeld meer.

Ook Allianz is sceptisch over de voorspellende waarde van de rentecurve. Mohamed El-Erian, chief economic adviser bij Allianz, zegt dat bijvoorbeeld de grondstofprijzen wijzen op stevige economische activiteit. In een FT-artikel stelde hij dat beleggers de voorspellingen op basis van de rentecurve met "flinke korrel zout moeten nemen".

Toch blijft Jim Edwards van Business Insider de rentecurve-ontwikkelingen nauwlettend volgen. Hij geeft toe dat de centrale banken de lange rente kunstmatig laag houden en dat de rentecurve daarom 'vervormd' is. Maar dat wil nog niet zeggen dat het instrument waardeloos is geworden, denkt hij.

Edwards vindt medestanders bij Amerikaanse Fed. Een aantal leden van de Fed kijkt volgens de notulen van de FOMC-vergadering van 12 en 13 juni nog wel degelijk naar de rentecurve. "Zij achtten het van belang om de richting van de rentecurve te blijven volgen, omdat een omgekeerde curve in het verleden regelmatig wees op een verhoogd risico op recessie in de Verenigde Staten." Dat zijn toch niet de eerste de beste economen, meent Edwards.

Ook wijst Edwards op alle risico's die kunnen leiden tot een crisis. Edwards noemt de dreiging vanuit Noord-Korea, de Chinese schuldenberg, de handelsoorlogen van Trump, Brexit en de Italiaanse staatsschuld. Hij stelt dat er momenteel grote economische en politieke wereld onzekerheid heerst.

Wat denkt u?

pagehit