De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 16-11-2016 16:55:31

Obligatiekoning Bill Gross: 'Trump is voortzetting van status quo'


Fotobron: YouTube, Fox Business

De topman van Janus Capital, voorheen van vermogensbeheerder Pimco, is verbaasd over wat de Amerikaanse kiezers zichzelf aandoen. Volgens Gross zal Trumps tijd in het witte huis schadelijke gevolgen hebben voor werklozen en andere Amerikanen met een laag inkomen, terwijl zij het nu juist zijn die Trump aan de overwinning hebben geholpen. Gross gelooft niets van Trumps belofte om banen te scheppen. "Zijn beleid van meer investeringen in defensie en infrastructuur, in combinatie met lagere lasten voor bedrijven" is volgens Gross "een voortzetting van de status quo" van "kapitaal boven arbeid, markten boven lonen".

Tax holiday

De 'tax holiday' die Trump van plan is zal volgens Gross geen positief effect hebben op de investeringen. De laatste keer dat de VS een tax holiday regelden, in 2004, werd het merendeel van de 362 miljard dollar besteed aan dividend, bonussen en inkoop van eigen aandelen. "Apple en elke andere grote Amerikaanse corporate kunnen hier in de VS geld lenen tegen historisch lage rentes om hun investeringen mee te financieren. Sommige hebben dat gedaan, maar de laatste jaren is ruim 500 miljard dollar gegaan naar de inkoop van eigen aandelen en een stijging van de winst per aandeel, en niet aan meer winst of groei van de economie. Waarom zouden ze geld moeten terughalen om te investeren in de reële economie?"

Geen bull market

Wel merkt Gross op dat Hillary waarschijnlijk precies hetzelfde zou doen. Verder denkt Gross dat beleggers tevreden moeten zijn met 3 tot 5 procent rendement. "Er is geen nieuwe Trump bull market in de maak." Lagere belastinginkomsten kunnen leiden tot hogere begrotingstekorten, waardoor de rente en de inflatie zullen stijgen, wat de bedrijfswinsten zou kunnen drukken, aldus Gross. U bent gewaarschuwd.

Wat denkt u?

pagehit