Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 16-11-2016 13:03:33

'Referendum Italië belangrijker dan Brexit'


Fotobron: Flickr, José Carlos Casimiro (CC BY-SA 2.0)

Tientallen peilingen voorspellen een winst voor het 'nee'-kamp. Als die voorspelling uitkomt, hangt het politieke leven van premier Renzi aan een zijden draadje. Hij verbond zijn politieke lot aan de uitslag van het referendum, al komt hij daar de laatste weken een beetje op terug.

Afgelopen zomer zei Renzi nog dat hij zou aftreden als hij het referendum zou verliezen. Renzi probeert een reeks grondwetswijzigingen door te voeren. Maar het lijkt erop dat de Italiaanse kiezers ontevreden zijn met Renzi's regering en dat op 4 december zullen afstraffen met een 'nee'.

'Belangrijker dan Brexit'

Holger Schmieding, hoofdeconoom van Berenberg Bank, zegt tegen CNBC dat het Italiaanse referendum nog belangrijker is dan de Brexit. "Voor mij is het het grootste politieke risico voor de eurozone dit jaar... Niet zo zeer het referendum, maar de mogelijke gevolgen ervan." De rente op Italiaanse staatsobligaties loopt intussen stevig op.

Vijfsterrenbeweging

De populistische oppositiepartij de Vijfsterrenbeweging, van komiek Beppe Grillo, voert een felle campagne tegen de grondwetswijzigingen. Volgens de partij zou een 'ja -stem leiden tot een parlement vol bureaucraten die alleen maar doen wat het bestuur van hun partij wil.

De Vijfsterrenbeweging staat er de laatste tijd goed voor in de peilingen. De partij is een fel tegenstander van de euro en wil referenda organiseren over uittreding van Italië uit de eurozone en de EU.

Wat denkt u?

pagehit