De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 1-12-2016 11:42:32

Riemen vast: het Italiaanse referendum komt eraan

Het referendum draait om een reeks grondwetswijzigingen die premier Matteo Renzi hoopt door te voeren. Misschien nog wel interessanter dan de grondwetswijzingingen is dat Renzi zijn politieke lot aan de uitslag van het referendum verbond. Afgelopen zomer zei hij dat hij zal aftreden bij een 'nee'.

'Nee' op winst

Inmiddels is Renzi teruggekrabbeld, het lijkt er immers op dat het referendum slecht zal uitpakken, maar zijn politieke leven hangt nog altijd aan een zijden draadje. Italiaanse kiezers zouden het referendum wel eens kunnen aangrijpen om uiting te geven aan hun ongenoegen over de gevestigde orde, zoals dat ook Cameron de kop kostte en Trump aan de verkiezingszege hielp. Tientallen peilingen voorspellen winst voor het 'nee'-kamp.

Banken

Het referendum komt op een cruciaal moment. Allereerst zijn daar de zwakke Italiaanse banken. Monte dei Paschi heeft afgelopen maand een grootschalig reddingsplan in werking gezet dat zijn eerste vruchten lijkt af te werpen, maar het is nog geen gelopen race. Ook Unicredit moet binnenkort naar de markt voor vers kapitaal om de balans mee te versterken.

Onzekerheid

Dat zou wel eens lastig kunnen worden bij een 'nee'-uitslag - met alle politieke onzekerheid van dien. Niet voor niets beschouwen analisten van Berenberg het Italiaanse referendum als "het grootste politieke risico voor de eurozone dit jaar [...] niet zo zeer het referendum, maar de mogelijke gevolgen ervan." De yields op Italiaanse staatsobligaties zijn de laatste maand al behoorlijk opgelopen.

Bij een 'nee' zou de discussie over de stabiliteit van de eurozone opnieuw kunnen oplaaien. Nu al dekt de markt zich op grote schaal in tegen volatiliteit van de euro ten opzichte van de dollar. Sinds de uitslag van het Brexit-referendum is de onzekerheid in de markt over de euro niet zo groot geweest, zo blijkt uit gegevens van Bloomberg.

Draghi

Als Renzi pech heeft, zullen de ogen allereerst op hem gericht zijn. Pakt hij zijn biezen of blijft hij toch zitten? Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor die andere Italiaan, Mario Draghi, die volgende week donderdag de volgende ECB-vergadering voorzit. De monetaire superloodgieter liet zich deze week al ontvallen dat de eurozone breekbaar is.

Het wordt waarschijnlijk een spannende week.

Wat denkt u?

pagehit