Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RUSLAND 17-4-2018 11:03:00

Sancties tegen Rusland schaden westerse beleggers


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Rob Drijkoningen, obligatiebelegger bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Neuberger Berman, slaat alarm in Het Financieele Dagblad. Hij benadrukt dat er nog maar weinig tijd is.

Drijkoningen en zijn collega's van andere grote Amerikaanse en Europese vermogensbeheerders en banken zitten met een probleem opgezadeld. Als eigenaren van 1,6 miljard aan dollarleningen van Rusal worden ze geconfronteerd met de kans op "afbraakprijzen". Want van de Amerikaanse autoriteiten mag hierin, vanaf 7 mei, niet meer worden gehandeld.

Veelzeggend is de quote van Drijkoningen in Het Financieele Dagblad:"Er is dus geen markt. Je kunt nergens op handelen. Er nadert een deadline. Er zijn alleen maar verkopers."

De maatregel is onderdeel van de sancties die Washington kortgeleden heeft opgelegd aan een aantal Russische oligarchen en hun multinationale bedrijven. De sancties werden gericht op de intimi van de Russische president Vladimir Poetin. Van zeven oligarchen en 17 regeringsleden werden alle activa in de VS bevroren.

Kwaadaardige activiteiten

De sancties gelden als straf voor "kwaadaardige cyberactiveiten", waarmee de VS verwijst naar de Russische inmenging met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook ging de afkondiging van de sancties gepaard met een reeks beschuldigingen aan het adres van Moskou inzake de houding en steun aan het Syrische regime, onder meer in de vorm van de levering van wapens aan Syrië die zouden worden ingezet in Syrië.

De onrust onder obligatiebeleggers in Rusal komt tot uiting in de koersen. Alle drie de dollarleningen zijn ingestort. Volgens data van Bloomberg noteren ze nog maar op de helft van hun oorspronkelijke waarde.

Forse dreun

Washington stelt meer sancties voor te bereiden, maar heeft de knoop nog niet doorgehakt. De Belgische zakenkrant De Tijd wijst ook op de gevaren voor beleggers in aandelen van Rusal.

De beurs in Moskou zakte vorige week vreselijk door het ijs heen, na de reeks sancties tegen de Russen rondom de president van Rusland. Het aandeel van het aluminiumconcern Rusal was een van de opvallendste aandelen dat kopje onderging in het vrieswater.

Het aandeel Rusal, dat zijn belangrijkste notering in Hongkong heeft, kreeg maandag een dreun van 21 procent, aldus De Tijd. Die komt nog eens boven op de pijnlijke slag die het aandeel vorige week maandag kreeg. De koers ging toen meer dan 50 procent naar beneden.

Wat denkt u?

pagehit