De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 3-1-2017 09:01:03

Venezuela geeft 5 miljard aan obligaties uit om voedsel en medicijnen te kunnen betalen


Fotobron: Flickr, ruurmo (CC BY-SA 2.0)

Venezuela ligt financieel al enige tijd op zijn gat. Ambtenaren werken nog maar twee dagen per week, de stroom wordt om de haverklap afgesloten om elektriciteit te besparen en de kindersterfte ligt er inmiddels hoger dan in het door oorlog verscheurde Syrië.

Ook de inflatie in het land is torenhoog. Een biljet van 100 bolivar, tot voor kort het hoogste biljet, is nog maar 2 dollarcent waard op de zwarte markt - rond 2010 kreeg je voor 8 bolivar nog 1 dollar. De regering gaf daarom medio december zes nieuwe biljetten en 3 nieuwe munten uit, met als hoogste waarde 20.000 bolivar.

Het water staat de Venezolanen inmiddels aan de lippen. Er is zelfs een tekort aan basisbehoeften zoals medicijnen en voedsel. Daar wil de regering van Venezuela nu eindelijk wat aan doen.

Obligaties voor importkosten

De maatregelen zijn nogal drastisch, omdat het geld in de staatskas ook bepaald niet op voorraad ligt. Dus heeft de regering besloten om voor 5 miljard aan staatsobligaties te plaatsen, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De obligatie heeft een looptijd van 20 jaar en een couponrente van 6,5 procent en het is de eerste schulduitgifte van Venezuela in vijf jaar. Met het opgehaalde geld wil Venezuela bedrijven in de productiesector in staat stellen om weer te importeren uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ook schuldeisers in de olie-, voedsel- en farmaceutische industrie kunnen een aflossing verwachten.

De vraag voor beleggers is natuurlijk: waarom zou je geld steken in obligaties van een land dat af lijkt te stevenen op een faillissement? Een goede vraag natuurlijk, want het is en blijft een grote gok. Maar Venezuela is ondanks alle ellende wel keurig zijn staatsschulden af blijven betalen.

Het Venezolaanse schuldpapier was de best presterende obligatie van de opkomende markten in 2016. De vraag is alleen: hoe lang houdt Venezuela dat nog vol?

Lees ook: Leuk voor beleggers met stalen zenuwen én een ijskoud hart: Venezolaanse obligaties

Wat denkt u?

pagehit