OBLIGATIES 28-9-2016 14:18:07

Waarom kopen beleggers obligaties met negatief rendement?


Fotobron: Freeimages.com

De vraag waarom een belegger in obligaties zou stappen die een negatief rendement opleveren is even apart als terecht. Er zijn volgens Morningstar verschillende verklaringen waarom het toch een logische of interessante keuze kan zijn.

Betalen om geld veilig te stallen

Een van de meest verontrustende antwoorden is dat beleggers zich voorbereiden op een dramatische economische neergang en de bijbehorende deflatie. In zulke gevallen willen grote investeerders een mogelijkheid achter de hand hebben om hun geld relatief veilig te stallen. Het negatieve rendement is dan de prijs die ze bereid zijn te betalen voor de veiligheid die de stallingsmogelijkheid hen biedt.

Zo erg is het in de actuele situatie gelukkig niet, concludeert Morningstar. Wat momenteel wel meespeelt, is het beleid van de centrale banken. Als economieën in het slop zitten en centrale banken verwoed proberen om ze aan te jagen, is één van de eerste instrumenten waar ze naar grijpen om banken te laten betalen voor het geld dat die banken bij hen stallen.

Dat geld willen de centrale banken liever aan het werk zetten. Deze maatregelen drukken de kortlopende rentes en hebben doorgaans ook een effect op de rentes voor langere looptijden.

Opkoopprogramma's

De andere grote factor die momenteel het beleid beheerst is kwantitatieve verruiming. Centrale banken kopen langlopende obligaties in op de markt en doen dat in zulke grote hoeveelheden dat ze de beschikbare hoeveelheid drastisch afromen.

Die massale inkoop, plus de voortdurende aankondigingen dat er nog meer zal volgen, moedigen beleggers aan om te proberen hun slag te slaan voordat de centrale banken dat doen - en daarmee drijven ze de prijzen op.

Beleggers zouden blij moeten zijn met renteverhoging

De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente vooralsnog ongemoeid gelaten, maar liet tegelijk wel de deur wagenwijd open voor een verhoging ergens later in het jaar. Beleggers zouden volgens Morningstar dan ook tevreden moeten zijn als de rente omhoog gaat, zolang de reden maar gelegen is in economisch herstel.

Wat denkt u?

pagehit