De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OBLIGATIES 17-11-2016 11:18:32

Zijn obligaties gedoemd en gaat de rente stijgen? Wees niet al te zeker


Fotobron: Freeimages.com

Na de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten stegen de aandelenbeurzen aanzienlijk, waarbij de Amerikaanse Dow Jones index dinsdag nog op recordhoogte sloot. Ook de dollar werd sterker en stegen de prijzen van basismetalen. Staatsobligaties werden echter van hand gedaan.

Rekensom

De rekensom van Trump lijkt mooi: belastingverlagingen, deregulering en investeringen in infrastructuur leiden tot een hoger groeitempo van de economie, stijgende inflatie en een krapper monetair beleid. "Dit is waar iedereen al jaren van droomt", aldus columnist Caroline Blaum op MarketWatch.

Maar Blaum blijft kritisch: uit de recente koersbewegingen zijn in haar ogen nog geen vergaande conclusies te trekken hoe een economie onder Trump eruit komt te zien. "We weten niet wat de nieuwe president exact van plan is, laat staan wat hij kan bereiken."

Trump lijkt de winstbelasting voor bedrijven te willen verlagen van 35 naar 15 procent en wil hij bedrijven die hun geld nu nog overzee geparkeerd hebben, een eenmalige verlaging van het belastingtarief van 10 procent (normaal 35 procent) aanbieden. "Een pluspunt voor de aanbodzijde van de economie."

Aan de andere kant zal de komst van importheffingen tot een handelsoorlog leiden, zo verwacht Blaum, en dat zorgt weer voor een vertraging van de economische groei en hogere prijzen. "Het zal dan aan de Federal Reserve zijn om te bepalen of hogere prijzen ook tot een hogere inflatie zullen leiden."

Einde van de stierenmarkt

Vooralsnog is het speculeren waar het naar toe gaat, maar een ding lijkt bijna zeker: dat de Amerikaanse centrale bank in december de rente zal verhogen met 25 basispunten. Ruim 90 procent van de markt gaat daar inmiddels van uit. Een speech van voorzitter Janet Yellen van de Fed vandaag kan de markt nog meer signalen geven dat een renteverhoging er echt aan zit te komen.

"In het licht van een renteverhoging en een nieuw beleid van Trump, is het veilig om te stellen dat een einde van de stierenmarkt in obligaties in zicht komt", aldus Blaum.

Wat denkt u?

pagehit