Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RISICORALLY 19-11-2019 10:07:58

'Angst om rendement te missen voedt risicovolle rally'


Fotobron: Flickr

(finanzen.nl) - In een paar maanden is het sentiment verschoven van afkeer van risico naar voorliefde voor risico, stelt Ariel Bezalel, Head of Strategy, Fixed Income bij Jupiter Asset management. Hij waarschuwt uit te kijken met risicovolle assets.

De angst om rendement te missen stimuleert het beleggen in risicovolle activa zoals high yield-leningen en aandelen. Beleggers willen een eventuele eindejaarsrally niet missen. De 'fear of missing out' ofwel FOMO heerst. Niet alleen de ruime liquiditeit in de markten maar ook de hoop op een handelsakkoord tussen de VS en China hebben invloed.

Ruim beleid centrale banken

Bezalel vermoedt dat liquiditeit de rally stimuleert. De grote centrale banken van de ontwikkelde markten zoals de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan breiden hun balansen opnieuw uit.

De andere drijvende kracht is de hoop op een einde in de handelsoorlog tussen de VS en China. Het optimisme dat beide landen de fase 1-gesprekken afronden, neemt toe, maar Bezalel zegt dat het zeer discutabel is of dit zal resulteren in een substantiële handelsovereenkomst die de economische vooruitzichten voor beide landen kan veranderen. De Chinezen hebben hierop gezinspeeld door te zeggen dat een langetermijnovereenkomst onwaarschijnlijk is, gezien de eisen van de VS.

Economische data nog sterk wisselend

Sommigen hebben ook recente economische gegevens van de VS als reden voor optimisme aangehaald. Ariel is zeer sceptisch: de wereldwijde macro economische data zijn nog vrij gemengd. Er zijn ook nog opvallend zwakke gebieden.

In oktober kende China de traagste toename van de dienstenactiviteit in acht maanden. De VS ligt op koers voor een winstrecessie, denkt Ariel. Hij verwacht dat dit in het vierde kwartaal goed zichtbaar zal worden in bedrijfscijfers.

Stress op de kredietmarkten

Bezalel ziet tekenen van stress in de kredietmarkten. De leveraged loan markt presteert zeer slecht en de uitgifte is met ongeveer 40 procent op jaarbasis gedaald. De CCC-rated oligaties doen het ook niet goed. Die markt heeft een hoge hefboomwerking en is gevoelig voor de economische cyclus.

Beleggers te optimistisch

Ondanks dit alles lijken de markten ervan uit te gaan dat dit een vertraging halverwege de cyclus is, die kan worden gered door kleine aanpassingen van de grote centrale banken. Het valt nog te bezien of dit het geval is, maar gezien alle tekenen van bezorgdheid blijft Ariel zeer voorzichtig.

Wat denkt u?

pagehit